sixtus van der laen

Wie het kan betalen, laat ook zijn kinderen portretteren. Sommigen laten zelfs om de paar jaar een schilder langskomen om de kinderen vast te leggen. Kinderen worden uitgedost als kleine volwassenen. Tot ongeveer hun zevende jaar dragen jongens ook een jurk, maar door hun accessoires zijn ze als jongen herkenbaar. 

Meestal krijgen de kinderen symbolische attributen mee. Soms verwijzen die, zoals een zwaard of een kruis, naar het toekomstige ambt van de jongen. Brave hondjes of tamme zangvogeltjes horen bij een welopgevoed kind, een papegaai staat voor leerzucht. 

Portret van Sixtus van der Laen op tweejarige leeftijd
Portret van Sixtus van der Laen op tweejarige leeftijd

Sixtus van der Laen is het derde kind van Dierick van der Laen en Tryn van Liauckema, de jongere zuster van Jel of Juliana van Liauckema. De beide zusters waren de laatsten van het geslacht Liauckema. Zijn ouders trouwden in 1616 in Mechelen. Dierick (ook wel Theodoor genoemd) van der Laen was heer van Schrieck en Grootloo en burgemeester van Mechelen. Hij werd in 1585 geboren in Huy bij Luik, België, en stierf in 1644. Tryn van Liauckema werd in 1592 in Keulen geboren toen haar ouders daar in ballingschap waren. Tryn stierf in 1656. Sixtus is in 1622 geschilderd toen hij 2 jaar oud was. Hij is geboren in 1620 en overleed in 1684. Van hem zijn geen verdere gegevens bekend.

Er waren naast Sixtus nog negen kinderen. Een van de negen andere kinderen, Alexander Joseph van der Laen (inv.nr S1964-201, geboren 1624, overleden 1702), erfde van zijn nicht Sophia Anna van Pipenpoy Liauckemastate In Sexbierum. Sophia Anna was de enige dochter van Jel of Juliana van Liauckema die met Eraert van Pipenpoy (inv.nr S1964-183) was getrouwd. Jel had als oudste dochter Liauckemastate van haar vader geërfd.

Sixtus is afgebeeld in rokken net als al zijn broers. Op zijn rechterhand zit een papagaai, in zijn linker houdt hij een broodje vast en aan zijn voeten ligt een hond, symbool van trouw. Om zijn nek hangt een ketting met een zeldzame gouden rinkelbel, met email en een bijtstuk van bergkristal. Alles wijst erop dat hier een jongen van stand is afgebeeld. Het kruisje om zijn nek wijst mogelijk al vooruit naar zijn lotsbestemming: Door zijn naam is Sixtus verbonden met de de heilige Sixtus, aan wie de kerk gewijd is in Sexbierum. Eerdere kinderen uit deze familie met de naam Sixtus waren bestemd voor een leven gewijd aan de kerk. Ook deze Sixtus van der Laen is priester geworden.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid