achter de schermen van de schatkamer
Het begint allemaal met het Koninklijk Fries Genootschap. Dat wordt in 1827 opgericht om de Friese cultuur in al zijn aspecten te bestuderen: taal, geschiedenis, archeologie, kunst, materiële cultuur. Al snel schenken adellijke en vermogende leden voorwerpen aan het Genootschap.
In 1877 wordt met die voorwerpen een grote tentoonstelling georganiseerd. De zaaltjes in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden, tijdelijk ter beschikking gesteld door koning Willem III, zijn tot aan de nok toe gevuld. Kaarten van Friesland, terpvondsten, geboortelepels, speelgoed, vaandels en een complete reconstructie van een Hindelooper Kamer overweldigen de bezoekers. Vol of niet, het doel is bereikt: de geschiedenis van Fryslân wordt uitbundig getoond en gevierd. Van de entreeopbrengsten koopt het Genootschap een museumpand, dat in 1881 wordt geopend. Dit is het begin van het Fries Museum.
Nu, bijna anderhalve eeuw later, is onze missie nog bijna hetzelfde: met onze verzameling vertellen we pakkende verhalen over toen en nu. Maar hoe verzamel je Friesland? En hoe houd je die verzameling levend? Neem hieronder een kijkje achter de schermen.