wij vikingen
piraten van de noordzee
19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020
wij vikingen

wij vikingen

piraten van de noordzee

'Spannende tentoonstelling'
De Telegraaf

★★★★
NRC


Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen. De aanvallen begonnen in het jaar 810,  toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen. De woeste Vikingen stopten pas met hun plunderingen toen hun slachtoffers een flinke hoeveelheid zilver betaalden. Maar in de jaren daarna kwamen ze nog vaak terug.

aftermovie

schip

Het Fries Museum heeft de tekeningen van het kleine oorlogsschip Skuldelev V verworven. De restanten van dit Vikingschip bevinden zich in het Vikingeskib Museet in Roskilde, Denemarken. Studenten van de opleiding Maritieme Techniek van ROC Friese Poort bouwden samen met scheepsbouwer Bein Brandsma een replica. Het vijftien meter lange schip was in zijn geheel te zien in Wij Vikingen. Na de tentoonstelling wordt het schip vaarklaar gemaakt en vaart er voor het eerst in eeuwen weer een Vikingschip door Friesland!

studenten bouwen een vikingschip!

Wij Vikingen neemt je mee naar de eeuwen van de vele Vikingeninvallen in Frisia. Je ontdekt hoe families werden verscheurd door ontvoeringen, huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Maar je maakt ook kennis met een andere kant van de Vikingen. De tentoonstelling is een spannende ontdekkingsreis voor de hele familie en extra leuk voor kinderen. Zij gaan als een echte Viking (met helm en zwaard) op zoek naar hun ontvoerde broertje.

Afbeelding skelet
Afbeelding skelet
Afbeelding zilver
Afbeelding zilver

handel

Tussen de aanvallen door werd er namelijk veel handel gedreven tussen de Nederlanders en Vikingen. De Noordzee was in die tijd de snelweg van Europa. Alles ging sneller over water. De binnenlanden waren zo slecht begaanbaar dat iemand van de Hollandse kust eerder in Denemarken was dan in Enschede. Daardoor was er veel contact met kustbewoners in Scandinavië, Groot-Brittanië en Ierland. Tussen deze landen werd dan ook veel gehandeld en gebruiken uitgewisseld. Er was sprake van een gedeelde Noordzeecultuur.

Bij die cultuur horen ook Vikingen. Vikingen zijn namelijk geen volk, ‘op Viking gaan’ betekent op rooftocht gaan. Niet alleen Scandinaviërs waren Vikingen, ook inwoners van Frisia sloten zich aan bij de Vikingen. Soms werden ze gedwongen na een ontvoering, maar vaak gingen mannen, vrouwen en zelfs kinderen vrijwillig mee op de gewelddadige plundertochten. In Wij Vikingen ontdek je hoeveel wij gemeen hebben met Vikingen.

kinderroute

Voor families is de tentoonstelling extra leuk. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud is een speciale route door de tentoonstelling ontwikkeld. Kinderen worden hierin uitgedaagd om hun ontvoerde broertje terug te vinden. Aan de hand van verhalen, opdrachten en voorwerpen ontdekken kinderen wat het betekent om een Viking te zijn in het Frisia van vroeger. Tijdens hun reis leren ze vechten met zwaard en bijl, gaan ze op zoek prachtige schatten en komen ze oog in oog te staan met echte Vikingen. Ontdek hier meer.

De tentoonstelling Wij Vikingen wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, LF2028, Gemeente Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting St. Anthony Gasthuis, Vaderlandsch Fonds, Meindersma-Sybenga Stichting, Leeuwarder Ondernemerfonds, Stichting Siebolt Foundation, Directie der Oostersche Handel en Reederijen, Boelstra Olivier Stichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds en de Vrienden van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid