finissage

zondag 6 maart
boek nu tickets
finissage

finissage taus makhacheva

zondag 6 maart

koop tickets

Zoals velen zijn wij diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Om hen te steunen doneren wij onze dagopbrengst van zondag 6 maart van aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Wij nodigen u uit om zelf ook een bijdrage te doen op Giro 555. 

Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne 💛rt for Ukraine van het culturele veld.

rondleidingen en theater
Tijdens de laatste dag van deze bijzondere tentoonstelling blikken we terug. Theaterstudenten treden op met een voorstelling die ze speciaal maakten geïnspireerd door de expositie. Ook loop je op zondag 6 maart mee met verschillende experts. Bijvoorbeeld Elsbeth Dekker, onderzoeker van (dans)archieven en koloniaal erfgoed en Robbie Schweiger, als slavist en kunsthistoricus verbonden aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij interviewden Taus Makhacheva voor Mister Motley als onderdeel van hun onderzoek naar kunstenaars die werken vanuit een post-Sovjet context.

Karina Groot is Slavist en geeft trainingen, organiseert culturele programma’s en schrijft over Russische kunst. In het jubileumnummer van See All This magazine over 367 vrouwen in de kunst schreef ze lovend over Taus Makhacheva. Karina Groot neemt je mee naar de koorddansers die een belangrijke rol spelen in de video’s in de tentoonstelling. Waarom zijn zij juist zo belangrijk in Makhacheva’s duizelingwekkende ode aan het (buiten)gewone?

datum: zondag 6 maart, tussen 11.00 – 17.00 uur
De rondleidingen zijn gratis. Let op: beperkte capaciteit van 10 personen. Aanmelden via deze pagina.

meer over de experts

 

karina groot
Karina Groot is een slavist. Ze geeft trainingen, organiseert culturele programma’s en schrijft over Russische Kunst. Over het werk van Taus Makhacheva schreef ze onder meer in de vrouweneditie van het kunstmagazine See All This. Ook maakte ze voor dit magazine samen met het Fries Museum een Art Room ter gelegenheid van de tentoonstelling Taus Makhacheva It’s possible to raise the ceiling a bit.

Karina neemt je mee naar de koorddansers die een belangrijke rol spelen in de video’s van Mahkacheva. Waarom zijn juist zij zo belangrijk in Makhacheva’s duizelingwekkende ode aan het (buiten)gewone?

tijd: van 12.00 tot 12.30 uur

robbie schweiger
Robbie Schweiger werkt als onderzoeker bij het Stedelijk Museum Amsterdam met een focus op kunst uit Oost-Europa en de (voormalige) Sovjet-Unie. Zijn huidige onderzoek naar kunstenaarsnetwerken in Centraal-Azië wordt ondersteund door een NWO-Museumbeurs. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Russian and Eurasian Studies aan de Universiteit Leiden. Daarna werkte hij als freelance curator in binnen en buitenland.

tijd: van 14.30 tot 15.00

elsbeth dekker
Elsbeth Dekker promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar koloniale collecties en rechtsherstel. Ze studeerde Rechtsgeleerdheid en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gecombineerd met verschillende vakken in de Literatuurwetenschap. Daarna werkte ze 5 jaar als archivaris bij Nederlands Dans Theater. Samen met Robbie Schweiger is zij oprichter van superflus, een non-profit instelling, waarbinnen verschillende projecten worden geïnitieerd in de culturele sector. Momenteel werken zij aan een publicatie met kunstenaarsinterviews over kunst en de post-Sovjet context.

tijd: van 14.00 tot 15.00

Robbie en Elsbeth zullen beide een rondleiding geven van een half uur. Deze rondleidingen passen bij elkaar en sluiten goed op elkaar aan. Ze zijn te boeken als deel 1 en deel 2.

Elsbeth Dekker en Robbie Schweiger zullen de tentoonstelling belichten vanuit hun expertise op het gebied van kunst en perspectieven uit de (voormalige) Sovjet Unie in relatie tot museale collecties en kolonialisme. Op basis van hun gesprek met de kunstenaar over de tentoonstelling, zullen zij ieder voor zich enkele kunstwerken met de deelnemers uitdiepen en samen kijken naar de kenmerkende eigenschappen in het oeuvre van Makhacheva. 

 

lieke van den krommenacker
Lieke van den Krommenacker (1980) is cultuurjournalist, verhalenverteller en liefdesbriefschrijver. Het liefst schrijf ze over het leven, kunst en literatuur. Ze werkt en werkte voor onder meer de VPRO gids, het Fries Museum, online tijdschrift Mister Motley, cultureel tijdschrift de lage landen en Dagblad van het Noorden. Ze is coauteur van de novelle Hogelandlopers (2014) en schreef mee aan de bundel Ik wacht, waarin 101 verhalen van Groninger aardbevingsslachtoffers zijn verzameld. Hiernaast is ze altijd onderweg, het liefst naar een eiland, en leest derhalve graag in (wijlen) de Rails.

 

 

 

Tijdens de laatste dag van deze bijzondere tentoonstelling blikken we terug. Zondag 6 maart loop je mee met verschillende experts die elk op een andere manier verbonden zijn aan het werk van Makhacheva. Met o.a. Elsbeth Dekker, onderzoeker van (dans)archieven en koloniaal erfgoed, Robbie Schweiger, kunsthistoricus verbonden aan het Stedelijk Museum Amsterdam met een focus op Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie en slavist Karina Groot, die een artikel schreef over Taus in See All This. Net als in het museum wordt er ook in het programma aandacht besteed aan de actualiteit, zoals de oorlog in Oekraïne. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Ook treden theaterstudenten op met een voorstelling die ze speciaal maakten geïnspireerd door de expositie. Koop snel tickets voor zondag 6 maart via onze ticketpagina.

programma
12.00 - 12.30 uur Rondleiding Karina Groot met een introductie door conservator Judith Spijksma
13.00 - 13.30 uur Circ Ilyusia NHL Stenden
14.00 - 14.30 uur Rondleiding Elsbeth Dekker
14.30 - 15.00 uur Rondleiding Robbie Schweiger

Tussen de programmaonderdelen door gaat journalist Lieke van den Krommenacker met bezoekers in gesprek over verschillende thema’s in de tentoonstelling en de relatie tot actualiteiten. Bezoekers komen samen met Lieke van den Krommenacker tot aanvullende tekstbordjes in de tentoonstelling, met hun persoonlijke gedachten en ideeën bij het werk van Taus Makhacheva.

Aanmelden via deze link (selecteer de dag en de rondleiding die je wil volgen).

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid