karina groot
Karina Groot is een slavist. Ze geeft trainingen, organiseert culturele programma’s en schrijft over Russische Kunst. Over het werk van Taus Makhacheva schreef ze onder meer in de vrouweneditie van het kunstmagazine See All This. Ook maakte ze voor dit magazine samen met het Fries Museum een Art Room ter gelegenheid van de tentoonstelling Taus Makhacheva It’s possible to raise the ceiling a bit.
Karina neemt je mee naar de koorddansers die een belangrijke rol spelen in de video’s van Mahkacheva. Waarom zijn juist zij zo belangrijk in Makhacheva’s duizelingwekkende ode aan het (buiten)gewone?
tijd: van 12.00 tot 12.30 uur
robbie schweiger
Robbie Schweiger werkt als onderzoeker bij het Stedelijk Museum Amsterdam met een focus op kunst uit Oost-Europa en de (voormalige) Sovjet-Unie. Zijn huidige onderzoek naar kunstenaarsnetwerken in Centraal-Azië wordt ondersteund door een NWO-Museumbeurs. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Russian and Eurasian Studies aan de Universiteit Leiden. Daarna werkte hij als freelance curator in binnen en buitenland.
tijd: van 14.30 tot 15.00
elsbeth dekker
Elsbeth Dekker promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar koloniale collecties en rechtsherstel. Ze studeerde Rechtsgeleerdheid en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gecombineerd met verschillende vakken in de Literatuurwetenschap. Daarna werkte ze 5 jaar als archivaris bij Nederlands Dans Theater. Samen met Robbie Schweiger is zij oprichter van superflus, een non-profit instelling, waarbinnen verschillende projecten worden geïnitieerd in de culturele sector. Momenteel werken zij aan een publicatie met kunstenaarsinterviews over kunst en de post-Sovjet context.
tijd: van 14.00 tot 15.00
Robbie en Elsbeth zullen beide een rondleiding geven van een half uur. Deze rondleidingen passen bij elkaar en sluiten goed op elkaar aan. Ze zijn te boeken als deel 1 en deel 2.
Elsbeth Dekker en Robbie Schweiger zullen de tentoonstelling belichten vanuit hun expertise op het gebied van kunst en perspectieven uit de (voormalige) Sovjet Unie in relatie tot museale collecties en kolonialisme. Op basis van hun gesprek met de kunstenaar over de tentoonstelling, zullen zij ieder voor zich enkele kunstwerken met de deelnemers uitdiepen en samen kijken naar de kenmerkende eigenschappen in het oeuvre van Makhacheva.
lieke van den krommenacker
Lieke van den Krommenacker (1980) is cultuurjournalist, verhalenverteller en liefdesbriefschrijver. Het liefst schrijf ze over het leven, kunst en literatuur. Ze werkt en werkte voor onder meer de VPRO gids, het Fries Museum, online tijdschrift Mister Motley, cultureel tijdschrift de lage landen en Dagblad van het Noorden. Ze is coauteur van de novelle Hogelandlopers (2014) en schreef mee aan de bundel Ik wacht, waarin 101 verhalen van Groninger aardbevingsslachtoffers zijn verzameld. Hiernaast is ze altijd onderweg, het liefst naar een eiland, en leest derhalve graag in (wijlen) de Rails.