mju

voorjaarsserie
feest!
mju

museum jeugduniversiteit: feest!

Van een verjaardagsfeestje tot Ketikoti en van carnaval tot Chinees nieuwjaar: in Nederland worden ontzettend veel verschillende feesten gevierd. Maar wat betekenen al die feesten eigenlijk? Waarom worden ze gevierd, en door wie? En hoe werd een verjaardagsfeestje vroeger eigenlijk gevierd door Griekse en Romeinse kinderen? In deze collegereeks van de Museum Jeugduniversiteit ontdek je meer over de verschillende feesten en feestvierders in Nederland. Deze Museum Jeugduniversiteit sluit aan op de tentoonstelling Feest!, nog t/m 20 augustus 2023 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.

Het Fries Museum organiseert de MJU samen met het Princessehof, Tresoar en dbieb.

data: Zondag 19 februari, 19 maart, 16 april en 21 mei
tijd: 11.30 – 12.30u
locatie: ieder college is op een andere locatie, lees hieronder meer.
prijs: 20 euro voor de hele reeks (kaarten voor losse colleges zijn niet verkrijgbaar)
Aanmelden via de ticketpagina van het Fries Museum (selecteer 19 februari)

Feest!
Feest!

colleges

kan mijn verjaardag een nationale feestdag worden?

Cadeautjes, snoep, een feestje: wie wil dat nou niet? Iedereen is ieder jaar weer jarig, maar toch viert niet iedereen de verjaardag. Hoewel de meeste kinderen daar wel zin in hebben, hebben volwassenen er misschien niet altijd behoefte aan. Toch is het ook zo dat in veel landen de kinderverjaardag niet gevierd wordt. Waarom niet? En werden kinderverjaardagen vroeger ook altijd wel gevierd in Nederland? In dit college van Irene Stengs van het Meertens Instituut gaan we in op verjaardagen in Nederland. Hoe worden verjaardagen gevierd? Wat heb je daar allemaal voor nodig? En is het mogelijk om van jouw verjaardag een nationale feestdag te maken?
datum: 19 februari, 11.30 uur
locatie: dbieb

welke feesten worden gevierd in nederland?

In de tentoonstelling Feest! in Keramiekmuseum Princessehof maak je samen met museumdocent Meraud Pals kennis met de feesten en verhalen van feestvierders uit héél Nederland. In dit tweede college van de reeks ontdek je de twaalf feesten uit de tentoonstelling aan de hand van een rondleiding met leuke doe-opdrachten. Als speciale gast hebben we Rich Eduard van Stichting Aliran (expertisecentrum Javaans immaterieel erfgoed) uitgenodigd. Hij kan je alles vertellen hoe je een Selematan viert, een Indonesische viering.
datum: 19 maart, 11.30 uur
locatie: Keramiekmuseum Princessehof

feesttradities

Lekker eten, dansen op muziek, slingers, ballonnen en cadeautjes uitpakken. Tegenwoordig weten we allemaal wel hoe we een feestje moeten vieren. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? En welke feesttradities die we nu zien stammen al uit de Oudheid? Werden verjaardagen heel vroeger eigenlijk wel gevierd? In dit college vertelt archeoloog Debora d'Hont-Dieleman over feesten in de Oudheid. Wat vierden de Grieken en Romeinen allemaal? En keken Griekse en Romeinse kinderen ook zo uit naar hun verjaardag?
datum: 16 april, 11.30 uur
locatie: Tresoar

ketikoti

Naast het vieren van vrolijke dingen, zoals je verjaardag, een bruiloft of koningsdag, worden er ook feesten gevierd om gebeurtenissen te herdenken. Ontdek in dit college door Dr. Leo Balai (Paramaribo, 1946) meer over Ketikoti. Dr. Leo Balai is historicus en schrijver, met speciale aandacht voor de geschiedenis van slavenschepen tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. KetiKoti is een van oorsprong Surinaams feest, waarin de slavernij herdacht wordt en de afschaffing ervan gevierd wordt. KetiKoti betekent letterlijk: de ketting (van de slavernij) is gebroken. Maar hoe vier je iets dat eigenlijk heel pijnlijk is? En zou KetiKoti een nationale feestdag moeten worden?
datum: 21 mei, 11.30 uur
locatie: Fries Museum

 

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid