mju

voorjaar 2022
klimaat
mju

wat kunnen we doen aan klimaatverandering?

museum jeugduniversiteit voorjaar 2022

De aarde warmt op: het weer doet gekke dingen en de zee kan al het water steeds minder goed aan. Maar wist je dat ons klimaat in het verleden ook vaak is veranderd? In deze collegereeks staan we stil bij het klimaat en kijken we naar ijstijden, dieren en naar de technologie van nu. Want hoe onstaan ijstijden bijvoorbeeld? En hoe gaan dieren om met klimaatverandering? Er sterven dieren uit, maar er komen ook nieuwe diersoorten bij: waarom gebeurt dat? En natuurlijk kijken we naar nu: welke dingen worden er gedaan om de opwarming van de aarde te stoppen en wat kunnen we zelf doen? In deze positieve reeks over het klimaat komen al deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Wie weet word jij in de toekomst wel de wetenschapper die met dé oplossing komt! 

In samenwerking met Tresoar en dbieb Leeuwarden

data: 6, 27 maart, 24 april en 29 mei: 11:30 - 12:30 uur
locatie: verschilt per college
prijs: 20 euro voor de hele reeks (losse college's volgen is niet mogelijk)
tickets: via de ticketlink (zoek op 6 maart om een kaartje voor de hele reeks te bestellen)
Let op! Meld je ook aan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit

over de colleges

koen de koning
koen de koning

kom in actie tegen klimaatverandering!

Klimaatverandering is een van de grootste problemen van nu. Maar wat kan je er zelf aan doen? In dit college leer je wat CO2 uitstoot is, hoe je je eigen uitstoot kunt verminderen en zo klimaatopwarming tegen kunt gaan. Milieu-expert Koen de Koning helpt je om zelf de aarde te redden.
Koen is docent en onderzoeker op het gebied van milieu aan de Universiteit van Wageningen. Hij gebruikt wiskunde om wilde dieren over de hele wereld te beschermen en te zien hoe we de aarde gezond kunnen houden.

datum: 6 maart van 11:30 - 12:30 uur
locatie: Fries Museum

dinoprofessor anne schulp
dinoprofessor anne schulp

hoe was de dinotijd in friesland?

Aan het einde van het dinosaurustijdperk lag Friesland onder water. Het was overal in de wereld veel warmer dan nu. Op de noord- en zuidpool lag geen ijs en de zeespiegel was een flink stuk hoger. In de zeeën van de dinotijd zwommen reusachtige zeemonsters rond. Maar waarom stierven dino's eigenlijk uit? Had dat te maken met klimaatsveranderingen? Dinoprofessor Anne Schulp neemt je mee op ontdekkingsreis naar tropisch Friesland onder water. 
Anne Schulp is paleontoloog. Hij doet vooral onderzoek naar fossielen van dinosauriërs en mosasauriërs. Anne is onderzoeker bij Naturalis in Leiden en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

datum: 27 maart van 11:30 - 12:30 uur
locatie: Tresoar

spannend doe-college

Ga zelf aan de slag in het derde college van deze reeks. Tijdens dit doe-practicum leer je aan de hand van proefjes en experimenten zelf hoe je van afval nieuwe dingen kunt maken. Zoals bijvoorbeeld zeep maken van zeeschuim. Hoe het doe-practicum er precies uit gaat zien, blijft nog even een verrassing. Maar we kunnen wel beloven dat het leerzaam, spannend en superleuk zal zijn!

datum: 24 april van 11:30 - 12:30 uur
locatie: Fries Museum

tim huiskes
tim huiskes

hoe red je een zinkende stad?

Water is supergaaf, maar zorgt helaas ook voor grote problemen. Reis in dit college de wereld rond en zie hoe mensen in allerlei werelddelen hard werken om overstromingen tegen te gaan. Zo zakt bijvoorbeeld Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, langzaam weg door klimaatverandering. Gelukkig zijn er mensen en manieren om een stad te kunnen redden van zinken. Klimaatonderzoeker Tim Huiskes vertelt je er meer over.
Tim is docent en weet veel over het bestuur van klimaatverandering en de aanpassing van het klimaat. Hij werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen

datum: 29 mei van 11:30 - 12:30 uur
locatie: dbieb Leeuwarden

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid