pan-spreekuur

Let op! Het PAN-spreekuur van 21 december gaat niet door.

Ontdek meer over je eigen bodemvondst! Tijdens het PAN-spreekuur in het Fries Museum ga je met een expert in gesprek over je eigen bodemvondsten. Samen met experts Margot Daleman en Berna van Wijk onderzoek, fotografeer en registreer je jouw vondst in de database van PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). De locatie wordt niet zichtbaar gemaakt en na afloop gaat de vondst weer mee terug naar huis. De informatie blijft vindbaar en beschikbaar voor jezelf en voor onderzoek.

Tijdens de archeologiedagen, op zaterdag 14 juni, is er ook een PAN-spreekuur.

Datum: zaterdag 8 februari, 22 maart, 3 mei, 14 juni, 18 oktober en 29 november 2025
Tijd: 13.00 - 15.00u
Prijs: gratis
Het spreekuur is alleen op afspraak te bezoeken. Wil je je aanmelden voor het PAN-spreekuur? Stuur dan een mail (mét foto van de bodemvondst) naar pan@friesmuseum.nl 

Het PAN-spreekuur organiseren we speciaal voor liefhebbers van archeologie die er ook graag zelf op uit trekken en in Friesland iets hebben gevonden. Iets gevonden buiten Noord-Nederland én ben je niet woonachtig in Noord-Nederland? Dan verwijzen je graag door naar de website van PAN.

Foto door Marco Hulshof
Foto door Marco Hulshof
Pommelkap, koperlegering met sporen van verguldsel. Witmarsum, 900-1000 n.Chr. Collectie Fries Museum, verworven met steun van de Alma Tadema kring, gevonden door Sander Visser

De bijzondere Domburgfibula werd in 2020 in Fryslân gevonden door Archeologie Robbert Velt. Met steun van de Vrienden van het Fries Museum en de Hofsteestichting kon de 'mantelspeld' van Robbert Velt, worden verworven. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie over dit topstuk.

De tiende-eeuwse pommelkap werd in 2024 in Fryslân gevonden door Archeologieliefhebber Sander Visser. Met steun van de Alma Tadema kring kon het vikingzwaardfragment worden verworven. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie.

over de experts

margot daleman

Margot Daleman (1977) is sinds 2016 werkzaam bij Portable Antiquities of the Netherlands als vondstregistrator en coördinator voor de regio Noord-Nederland. Ze studeerde Pre- en Protohistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van haar studie werkte ze bijna 10 jaar bij Archaeological Research & Consultancy (ARCbv) als veldarcheoloog en metaalspecialist. Interesses heeft ze op het gebied van natuur, sport, de Deense taal, fysische antropologie en WOII. Naast haar werk bij PAN is ze vrijwillig actief als metaalspecialist, auteur en redacteur bij Stichting Monument en Materiaal in de stad Groningen.

berna van wijk

Berna van Wijk is werkzaam bij PAN als vondstregistrator voor de regio Noord. Daarnaast werkt ze in Groningen als archeoloog en maakt ze onderdeel uit van een team archeologen dat archeologische begeleiding biedt bij veel graafwerkzaamheden in de stad. Ze studeerde in 2019 af als archeoloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar afstudeerscriptie ging over middeleeuws koperen boekbeslag, ze maakte hierbij gebruik van een deel van het boekbeslag in PAN. Sindsdien houdt Berna zich meer bezig met metaal als vondstcategorie. 

Margot Daleman
Margot Daleman
Berna van Wijk
Berna van Wijk

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid