ingang van het theater

alma-tadema
collectie van het fries museum
ingang van het theater

ingang van het theater

alma-tadema

Voor de ingang van een theater staat een groep mensen die elkaar begroet. Een bronzen cisium – een open kar op twee wielen – heeft net enkele bezoekers afgeleverd en rijdt uit beeld. Ze gaan naar een uitvoering van de komedie 'Het meisje van Andros' van de Romeinse toneelschrijver Terentius (ca. 186-159 b.c.).

ingang van het theater
ingang van het theater

Dat weten we, omdat de namen van de spelers uit dit stuk rechts op de buitenmuur staan, met kleine maskers ernaast. Het gaat om de rolverdeling, want op het Romeinse toneel draagt men maskers voor het gezicht. Aan de groene festoenen in de doorgang hangen de maskers ook, als versiering en Alma-Tadema laat ze nog een keer terugkomen op de lijst. Staand voor het schilderij zijn we toeschouwers van de ontmoeting op de treden van het theater, alsof we kunnen oversteken om ook naar binnen te gaan.

Vanaf zijn huwelijksreis in 1863 naar Rome, Florence, Napels en Pompeji wordt Lawrence Alma-Tadema gegrepen door de Romeinse Oudheid. Tijdens dit maandenlange verblijf in Italië maakt hij eindeloos veel tekeningen. De tekeningen van de restanten van het Odeion in Pompeji, een klein en overdekt komedietheater, neemt hij thuis in Antwerpen als uitgangspunt voor Entrance of the theatre. Het is een van Alma-Tadema's eerste Romeinse onderwerpen en vanaf het begin bestemd voor de Engelse markt, vandaar die Engelse titel op de lijst. Direct na voltooiing wordt in Londen getoond en daarna is het non-stop in bezit van Engelse of Amerikaanse eigenaren. Met de aankoop voor het Fries Museum is dit sleutelstuk voorgoed in Nederlands bezit gekomen. Te zien in Leeuwarden, waar de schilder opgroeide en Terentius las op het Gymnasium.

Marlies Stoter – conservator oude kunst

ingang van het theater 

Ook bekend als Ingang tot een Romeins Theater en Entrance of the theatre

maker  Sir Lawrence Alma-Tadema
jaartal  1866
materiaal Olieverf op doek
afmetingen 67.4 cm x 96 cm
creditline  Collectie Fries Museum, Leeuwarden | Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Saskia Fonds en haar Van Rijn Fonds), de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting en de Vrienden van het Fries Museum.
inventarisnummer S2015-001

 

ontdek meer alma-tadema

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid