anna van hannover

prinses van oranje
anna van hannover

fries museum verwerft portret anna van hannover

 

Het Fries Museum heeft een schilderij aangekocht van Bernardus Accama via het veilinghuis Bonhams in Londen. Het gaat om een portret van Anna van Hannover uit 1736, twee jaar na haar huwelijk met Willem Karel Hendrik Friso (Willem IV), prins van Oranje. Het doek toont de jonge Engelse prinses wanneer ze nog maar net in Leeuwarden woont. Vanaf 11 september is het portret te zien in de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery.  

anna van hannover
In 1714 werd George I koning van Groot-Brittannië. Samen met zijn zoon, schoondochter en kleindochters verhuisde hij van Hannover, waar hij keurvorst was, naar Londen. Tijdens zijn doorreis door Nederland ontving Maria Louise van Hessen-Kassel het gezelschap op Paleis Het Loo. Beide families voelden wel iets voor een toekomstige huwelijksverbintenis tussen de ‘Hanoverians’ en de Oranje-Nassaus. Het duurde nog een aantal jaar tot Maria Louise officieel om de hand vroeg van Anna, de oudste kleindochter van George I, voor haar zoon Willem IV. In 1734 waren de onderhandelingen voltooid en trad Anna van Hannover in het huwelijk met de stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Na hun huwelijk in Londen woonde het prinselijke paar in Leeuwarden en vanaf 1747 in Den Haag. Anna stond bekend als intelligent, sprak vier talen vloeiend en was zeer muzikaal. Volgens Georg Friedrich Händel was ze zijn meest veelbelovende leerling. Ze had interesse in bestuurlijke en staatsaangelegenheden en adviseerde haar man tot zijn dood in 1751. Als regentes nam ze vervolgens de taken van haar kleuterzoon waar tot haar eigen dood in 1759.   

Bernardus Accama, Anna van Hannover, prinses van Oranje, 1736. Collectie Fries Museum, aangekocht met steun van de BankGiro Lote
Bernardus Accama, Anna van Hannover, prinses van Oranje, 1736. Collectie Fries Museum, aangekocht met steun van de BankGiro Lote

hofschilder
De Friese Bernardus Accama schilderde veelvuldig voor het Friese hof. Het werk, dat is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, laat de jonge echtgenote van de Friese stadhouder zien in een rode jurk met damasten bladmotief en met kant versierde cornetmuts. Het was een moeilijke periode uit haar leven. Anna moest erg wennen aan de overgang van metropool Londen naar het rustige Leeuwarden en ze kreeg in datzelfde jaar een dochter die bij de geboorte overleed. Het intieme werk staat in groot contrast met een later portret van schilder Johann Valentin Tischbein. Tischbein maakte twee levensgrote portretten met koninklijke allure van stadhouder Willem IV en zijn Engelse echtgenote in de periode dat zij in Den Haag woonden. De staatsieportretten werden in 1881 door Koning Willem III aan het Fries Genootschap geschonken, met als bestemming het Fries Museum, en zijn sinds juni 2020 te bewonderen in de vaste presentatie rondom Maria Louise van Hessen-Kassel in het Princessehof in Leeuwarden.  

icons
Van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 laat het Fries Museum de bekendste (zelf)portretten zien uit de uitmuntende collectie van de National Portrait Gallery uit Londen. Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Joshua Reynolds tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van bijna honderd meesterwerken onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. De topcollectie is eenmalig in Nederland te bewonderen dankzij een grote renovatie van het Engelse museum. In de tentoonstelling zal niet alleen het aangekochte schilderij te zien zijn, maar ook een ander portret van Anna van Hannover uit de collectie van de National Portrait Gallery. In The Music Party van Philip Mercier schittert ze met haar broer en zussen in Kew Gardens in Londen, dan nog net als ongehuwde vrouw.  

Deze aankoop is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.  

De tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery wordt georganiseerd door de National Portrait Gallery, Londen en het Fries Museum.  

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de BankGiro Loterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid