sits in bloei

te zien in londen
fashion and textile museum
sits in bloei

De tentoonstelling Sits, katoen in bloei van het Fries Museum is van 18 mei t/m 12 september 2021 te zien in Londen. Vanwege de Engelse lockdown had het Fashion and Textile Museum de tentoonstelling uitgesteld, maar nu zijn de musea in Engeland weer open. Centraal in Chintz: Cotton in Bloom staat het gebloemde, handbeschilderde katoen uit India dat vanaf de 17de eeuw de wereld veroverde. Vooral in Friesland werd sits gekoesterd, wat de collectie van het Fries Museum uniek maakt in omvang en kwaliteit. Met zo’n 150 stukken, van rokken tot zomerhoeden en kinderwantjes, maken de Britten een reis langs India, Hindeloopen en Japan. De tentoonstelling was van 11 maart t/m 10 september 2017 te zien in Leeuwarden. Daar kon de expositie op 40.000 bezoekers rekenen.

Dat de exotische sits ook in Nederland en Engeland een sensatie werd, is te danken aan de VOC en de Engelse East Indian Company. Vanaf de 17de eeuw was de exotische stof niet meer weg te denken uit Europese huishoudens. Ook in Friesland waren de kleurrijke, met de hand bewerkte stoffen geliefd. Ze werden een belangrijk onderdeel van de lokale klederdrachten, waaronder die van Hindeloopen – een van de oudste van Nederland. Zo komt het dat het Fries Museum over een omvangrijke collectie sits beschikt, waarvan een deel nu in Londen te zien is. Chintz: Cotton in Bloom wordt aangevuld met enkele hedendaagse stukken van ontwerpers als Renuka Reddy, Gerard Jasperse, Simone Post, Linda Valkeman, Jenne Sipman, Eline Groeneweg en Annie Phillips.

topstukken
Een van de topstukken van de tentoonstelling is een 18de-eeuwse kamerjas uit de collectie van het Fries Museum. De stof en het kledingstuk zijn Indiaas, het model is Japans en de drager was een rijke Nederlander. Het stuk laat als geen ander zien dat in de ogenschijnlijk simpele stof diverse culturen samenkomen. De ‘kimono’ is driehonderd jaar geleden beschilderd, maar ziet eruit als nieuw. Een ander topstuk is een wandkleed uit de 17de eeuw – de oudste sits in Nederland – met leeuwen, mythische vogels en een rand met amoureuze taferelen.

Sits, katoen in bloei werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De gelijknamige publicatie ‘Sits, katoen in bloei’ werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Joes Lemmers Fonds, Fotostudio Noorderblik, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk.


Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de BankGiro Loterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid