dungeons & dragons, schatkaarten en luisterwandelingen
Bij de tentoonstelling organiseerde het museum tal van prikkelende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Zo dompelden meer dan 70 spelletjesfanaten zich in de late avonduren onder in de wereld van middeleeuws Fryslân met een Dungeons & Dragonsavond. Dit was een samenwerking met Mythemakers en IIS, een project van Arcadia. Na een worldbuilding-college door conservator Diana Spiekhout, zelf ook een D&D-fan, konden de deelnemers door de tentoonstelling. Vervolgens werd er tot in de late avonduren D&D gespeeld, met speciale verhalen geïnspireerd op middeleeuws Fryslân, in de hal en het museumcafé.
Door bijzondere samenwerkingen met Vluchtelingenwerk ontving de tentoonstelling maandelijks nieuwe Nederlanders, die bevlogen op zoek gingen naar overeenkomsten tussen Tota Frisia en hun thuisland. En via de samenwerking met Kwadrantgroep kon het museum een speciaal programma ontwikkelen om de tentoonstelling toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Er was ook veel belangstelling voor de activiteiten voor kinderen. De schatkaart, die elke familie meekreeg bij een bezoek, nam gretig aftrek. Ook kwamen veel gezinnen af op de familieworkshops, zoals ‘magische zwaarden knutselen’ en ‘fabeldieren tekenen’, die elke zondag en in elke schoolvakantie werden georganiseerd. Er was ook veel belangstelling voor de spannende en competitieve Vossenjacht die speciaal voor de jaarlijks terugkerende ‘Coole Kidsnacht’ was georganiseerd.
De verdiepende activiteiten, van de wekelijkse rondleidingen, conservatorlezingen tot de middeleeuwse ambachtsworkshops, waren dankzij de grote belangstelling in het onderwerp allemaal uitverkocht. Het college van Herman Pleij, dat hij gaf tijdens de feestelijke openingsdag van het museum, is opgenomen en is via het youtubekanaal van het museum al meer dan 2000 keer bekeken. ‘Hartelijk dank voor deze video! Nu kunnen we nogmaals genieten van de fantastische lezing!’ schreef een bezoeker onder de video. Naast deze lezing blijven ook de luisterwandelingen beschikbaar op de website van het Fries Museum. Tom Tieman ging in Friesland, Groningen en Noord-Duitsland op zoek naar sporen van de middeleeuwen en maakt hier vijf audiowandelingen bij. Ook de podcast over de middeleeuwse Fries, de mythische ontstaansgeschiedenis en de kruistochten met ‘hokjesman’ Michael Schaap blijft beschikbaar via de diverse podcastapps en de website van het museum