fries museum brengt middeleeuwen tot leven

en zorgt voor hernieuwde interesse in regionale geschiedenis


Zondag 7 mei was de laatste kans om de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden in het Fries Museum te bezoeken. De afgelopen maanden stond het museum in Leeuwarden in het teken van de middeleeuwen. Meer dan 70.000 bezoekers hebben zich ondergedompeld in de tijd van Tota Frisia door een museumbezoek, maar ook met lezingen, workshops, luisterwandelingen en bijzondere activiteiten zoals een Dungeons & Dragonsavond. Bovendien kwamen schoolklassen uit de hele provincie langs om op ontdekkingstocht te gaan in hun eigen lokale geschiedenis. Het museum is bijzonder trots op de
waardevolle wetenschappelijke onderzoeken die er zijn gedaan naar de middeleeuwse geschiedenis van de provincie. De tentoonstelling gemist? Of nog eenmaal de literatuur er op naslaan? Het boek bij de tentoonstelling, waar ook de wetenschappelijke inzichten in zijn verzameld, blijft beschikbaar in de webshop van het Fries Museum.

onderzoek naar middeleeuws friesland

In de aanloop naar de tentoonstelling heeft het museum intensief onderzoek gedaan naar de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567. Met boeiende resultaten als gevolg. In het bijzonder legde conservator Diana Spiekhout de modetraditie van middeleeuwse Friezen onder de loep, die opmerkelijk verbonden blijkt te zijn met de Friese vrijheidsideologie. Tijdens het onderzoek naar de middeleeuwse collectie van het museum werden fysieke resten van een ‘polsstokspeer’, ook wel kletsie genoemd, aangetroffen. Dit zette het intrigerende oud-Friese wapen in een nieuw daglicht, het museum kon daardoor opdracht geven tot het maken van een replica, die vervolgens werd getest door Fries Fierljepkampioen Ysbrand Galama.
Een van de zwaarden uit de collectie werd extra grondig onder de loep gelegd: het zwaard van Grutte Pier stond centraal in een aflevering van AVROTROS programma Historisch Bewijs. Voor het eerst verliet dit topstuk Nederlandse bodem om in Oxford aan een baanbrekend onderzoek te worden onderworpen. Met als resultaat de bevestiging dat het zwaard uit de tijd van de echte Grutte Pier komt en dat het hoogst waarschijnlijk werkelijk is gebruikt in de strijd.
Ook werden verschillende zwaarden, dolken en muntschatten uit het depot gerestaureerd. Zo heeft het museum een vliegende start gemaakt voor meer inzicht in regionale archeologie.

Ysbrand Galama test de replica van de polsstokspeer. Foto door Jacob van Essen.
Ysbrand Galama test de replica van de polsstokspeer. Foto door Jacob van Essen.
Still uit aflevering historisch bewijs. Conservator Diana Spiekhout en Robert van Langh houden het zwaard vast. (C) AVROTROS
Still uit aflevering historisch bewijs. Conservator Diana Spiekhout en Robert van Langh houden het zwaard vast. (C) AVROTROS

bezoekers en media-aandacht

Van de in totaal 70.147 bezoekers kwam maar liefst 52% uit Friesland, zo bleek uit publieksonderzoek. Ook kwamen er relatief veel jongeren en kinderen af op de tentoonstelling, vooral door het hoge aantal onderwijsbezoeken. Vrijheid, Vetes, Vagevuur werd door meer dan 3500 leerlingen en studenten bezocht.
Een greep uit de reacties schetst het enthousiasme van bezoekers. Zo beschreef een bezoeker haar museumbezoek: ‘Erg interessant voor de volwassenen maar ook onze kinderen vonden de speurtocht erg leuk, speuren en de geheime vakjes vinden etc. Die grote schatkaart op de grond uitvouwen en bestuderen, liefst middenin het looppad. Daarna heel erg trots met hun button!’

Ook voor een landelijk publiek prikkelde de Friese middeleeuwen de verbeelding. NRC pakte uit met een groot wetenschappelijk artikel over de typische vecht- en vetesamenleving van de middeleeuwse Friezen en deelde vier sterren uit. In het specialistische magazine ‘Historiek’ sloot Joosk Eskens af met ‘Ga dat zien!’, de Telegraaf schreef lovend “De expositie Vrijheid, Vetes, Vagevuur in het Fries Museum toont hun boeiende wereld die een tv-serie waardig is.”. Tevens tipte de Volkskrant de tentoonstelling als kind- én oudervriendelijk om te bezoeken tijdens de herfstvakantie.

Studenten en medewerkers Fries Museum testen de blijde. Foto: Jacob van Essen
Studenten en medewerkers Fries Museum testen de blijde. Foto: Jacob van Essen

een katapult, een rugbyteam en een VIPbezoek

Blikvanger van de tentoonstelling was de levensgrote katapult, een ‘blijde’, speciaal gebouwd voor de tentoonstelling door studenten van ROC Friese Poort. Het museum koppelde de studenten voor het bouwen aan archeoloog Sebastiaan Pelsmaeker, die ook de replica van de kletsie (polsstokspeer) heeft gemaakt. De middeleeuwse blijde werd na het bouwen speciaal getest door watermeloenen af te vuren over de Grote Wielen in Leeuwarden. Een onvergetelijke ervaring voor de studenten. De blijde gaat na de tentoonstelling naar Zierikzee, waar deze vanaf 22 mei te zien is.
Het museum is ook bijzonder dankbaar voor de hulp van Rugbyclub Greate Pier en Greate Tryn, die de balken (150 kilo per stuk) naar de tweede verdieping wilden tillen toen bleek dat die niet in de lift pasten!

Meer dan 1200 leerlingen uit het Voortgezet onderwijs bezochten de tentoonstelling. Een aantal van deze leerlingen gingen in twee groepen met elkaar de strijd aan in een theatrale vetespel. Zo ontdekten ze op een speelse en actieve manier de middeleeuwse samenleving in Fryslân.    

Vijf studenten van lerarenopleiding geschiedenis van NHL-Stenden ontwikkelden voor het online bronnenportal GeschiedenisLokaalFryslân.nl lessen over de middeleeuwen in Friesland. Zo is de kennis over de middeleeuwen in Tota Frisia ook na afloop van de tentoonstelling nog online beschikbaar voor docenten. Tot slot werden 23 leerlingen van groep 5/6 van CBS De Tarrissing uit Rinsumageest als VIP gasten uitgenodigd om naar het museum te komen met speciale VIP bus, waar ze oog in oog stonden met schatten die op een steenworp afstand van hun school zijn gevonden.

Rugbyspelers tillen de balken naar boven. Foto: Marchje Andringa
Rugbyspelers tillen de balken naar boven. Foto: Marchje Andringa
Leerlingen uit Rinsumageast oog in oog met schat uit eigen dorp. Foto: Marchje Andringa.
Leerlingen uit Rinsumageast oog in oog met schat uit eigen dorp. Foto: Marchje Andringa.

dungeons & dragons, schatkaarten en luisterwandelingen

Bij de tentoonstelling organiseerde het museum tal van prikkelende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Zo dompelden meer dan 70 spelletjesfanaten zich in de late avonduren onder in de wereld van middeleeuws Fryslân met een Dungeons & Dragonsavond. Dit was een samenwerking met Mythemakers en IIS, een project van Arcadia. Na een worldbuilding-college door conservator Diana Spiekhout, zelf ook een D&D-fan, konden de deelnemers door de tentoonstelling. Vervolgens werd er tot in de late avonduren D&D gespeeld, met speciale verhalen geïnspireerd op middeleeuws Fryslân, in de hal en het museumcafé.

Door bijzondere samenwerkingen met Vluchtelingenwerk ontving de tentoonstelling maandelijks nieuwe Nederlanders, die bevlogen op zoek gingen naar overeenkomsten tussen Tota Frisia en hun thuisland. En via de samenwerking met Kwadrantgroep kon het museum een speciaal programma ontwikkelen om de tentoonstelling toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Er was ook veel belangstelling voor de activiteiten voor kinderen. De schatkaart, die elke familie meekreeg bij een bezoek, nam gretig aftrek. Ook kwamen veel gezinnen af op de familieworkshops, zoals ‘magische zwaarden knutselen’ en ‘fabeldieren tekenen’, die elke zondag en in elke schoolvakantie werden georganiseerd. Er was ook veel belangstelling voor de spannende en competitieve Vossenjacht die speciaal voor de jaarlijks terugkerende ‘Coole Kidsnacht’ was georganiseerd.

De verdiepende activiteiten, van de wekelijkse rondleidingen, conservatorlezingen tot de middeleeuwse ambachtsworkshops, waren dankzij de grote belangstelling in het onderwerp allemaal uitverkocht. Het college van Herman Pleij, dat hij gaf tijdens de feestelijke openingsdag van het museum, is opgenomen en is via het youtubekanaal van het museum al meer dan 2000 keer bekeken. ‘Hartelijk dank voor deze video! Nu kunnen we nogmaals genieten van de fantastische lezing!’ schreef een bezoeker onder de video. Naast deze lezing blijven ook de luisterwandelingen beschikbaar op de website van het Fries Museum. Tom Tieman ging in Friesland, Groningen en Noord-Duitsland op zoek naar sporen van de middeleeuwen en maakt hier vijf audiowandelingen bij. Ook de podcast over de middeleeuwse Fries, de mythische ontstaansgeschiedenis en de kruistochten met ‘hokjesman’ Michael Schaap blijft beschikbaar via de diverse podcastapps en de website van het museum

opvolger christoffel & kate bisschop

Vanaf 17 juni duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als inspiratie voor het heden. In het bijzonder raakt Christoffel Bisschop gefascineerd door het kleurrijke stadje Hindeloopen.

D&D spelers in het museum. Foto: Aron Weidenaar
D&D spelers in het museum. Foto: Aron Weidenaar
Bezoekers met schatkaart. Foto: Ruben van Vliet
Bezoekers met schatkaart. Foto: Ruben van Vliet
Herman Pleij geeft college. Foto: Ruben van Vliet
Herman Pleij geeft college. Foto: Ruben van Vliet
Campagnebeeld Christoffel & Kate Bisschop: verlangen naar vroeger
Campagnebeeld Christoffel & Kate Bisschop: verlangen naar vroeger

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid