persbericht

pan-spreekuur
zaterdag 29 juli
persbericht

Spreekuur voor archeologische bodemvondsten in het Fries Museum

25 juli 2023

Ontdek meer over eigen bodemvondsten tijdens het PAN-spreekuur op zaterdag 29 juli. In het Fries Museum staan experts Margot Daleman en Berna van Wijk klaar om samen met de vinders ingebrachte voorwerpen te onderzoeken, fotograferen en registreren in de database van PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). De locatie wordt niet zichtbaar gemaakt en na afloop gaat de vondst weer mee terug naar huis. Het spreekuur vindt plaats van 13.00 tot 16.00u en is gratis te bezoeken. Aanmelden kan door een mail te sturen naar pan@friesmuseum.nl (mét foto van de bodemvondst). Kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl/panspreekuur.

Het PAN-spreekuur wordt speciaal georganiseerd voor liefhebbers van archeologie die er ook graag zelf op uit trekken en in Friesland iets hebben gevonden. Na registratie is de informatie over het voorwerp en de locatie enkel beschikbaar voor de vinder én voor eventueel onderzoek. Het is niet de enige keer dat het museum een PAN-spreekuur organiseert, het eerst volgende PAN-spreekuur vindt plaats op donderdag 7 september. Iets gevonden buiten Noord-Nederland én niet woonachtig in Noord-Nederland? Kijk dan op de website van PAN voor meer informatie: portable-antiquities.nl.

Foto door Marco Hulshof
Foto door Marco Hulshof

Vergulde domburgfibula met dierkop- en vlechtbandversiering, Swichum, 600 - 700 na Chr., verguld zilver, Collectie Fries Museum | verworven met steun van de Vrienden van het Fries Museum en de Hofsteestichting.

over de experts
Margot Daleman (1977) is sinds 2016 werkzaam bij Portable Antiquities of the Netherlands als vondstregistrator en coördinator voor de regio Noord-Nederland. Naast haar werk bij PAN is Daleman vrijwillig actief als metaalspecialist, auteur en redacteur bij Stichting Monument en Materiaal in de stad Groningen.
Berna van Wijk is ook werkzaam bij PAN als vondstregistrator voor de regio Noord. Van Wijk is in Groningen werkzaam als archeoloog en maakt onderdeel uit van een team archeologen dat ondersteuning biedt bij graafwerkzaamheden in de stad.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid