Nog te zien
Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger
t/m 7 juli 2024
Na de tentoonstelling over Alma-Tadema, organiseert het Fries Museum opnieuw een tentoonstelling over een groot en vergeten schilder: Christoffel Bisschop (1828-1904) – in zijn eigen tijd vergeleken met meesters als Vermeer en Rembrandt. Het Fries Museum duikt in het persoonlijke leven en het werk van de in Leeuwarden geboren kunstenaar en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia in Scheveningen komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling, volgens bezoeker de beste van het Fries Museum ooit, laat zien hoe Bisschop het verleden aangrijpt als inspiratie voor het heden, met een bijzondere fascinatie voor het kleurrijke stadje Hindeloopen.
Seeds of Memory
t/m 17 maart 2024
In deze groepstentoonstelling nemen hedendaagse kunstenaars sporen uit het verleden als uitgangspunt voor alternatieve werkelijkheden en geschiedenissen waarin feit en fictie rijkelijk door elkaar lopen. Laag voor laag worden verhalen blootgelegd, verbanden getrokken en nieuwe betekenissen gecreëerd. Met werk van onder anderen Noor Abuarafeh (1986, Palestina), Mercedes Azpilicueta (1981, Argentinië) en Bert Scholten (1988, Nederland).
GERRIT BENNERprijs 2023: Kinke Kooi
t/m 31 maart 2024
In deze tentoonstelling laat het Fries Museum een presentatie zien rondom de winnaar van de GERRIT BENNERprijs 2023. Afgelopen jaar werd de prijs uitgereikt aan kunstenaar Kinke Kooi (Leeuwarden, 1961), als bijzondere waardering voor haar oeuvre. Al ruim veertig jaar tekent Kooi datgene wat wringt. In weelderige tekeningen en schilderijen onderzoekt ze haar eigen ongemak en duikt ze zowel in ‘beschamende’ zaken als vetkwabben en menstruatie, als in abstractere onderwerpen als ‘het dictaat van de goede smaak’. Samen vormen haar werken een zacht pleidooi voor subtiliteit en acceptatie. Een ode aan wat vaak niet wordt getoond of niet wordt gezien.
De levens van Mata Hari
t/m 2025
Mata Hari. Ruim honderd jaar na haar dood spreekt haar levensverhaal nog steeds tot de verbeelding. Als Mata Hari veroverde de Friese Margaretha Zelle met sensuele tempeldansen de harten van het grote publiek en van menig officier. Tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de Fransen haar beschuldigden van spionage en een executiepeloton in 1917 haar leven beëindigde. Met de intieme, vaste expositie De levens van Mata Hari wil het museum recht doen aan de vele kanten van het leven van deze beroemde Friezin. De expositie wordt voor ten minste drie jaar onderdeel van de vaste presentatie op de eerste verdieping van het museum.
De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies
t/m maart 2026
De komende jaren wordt in het Fries Verzetsmuseum - onderdeel van het Fries Museum - het verhaal verteld achter ‘De Terrorist’, het vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog even aan hun zorgen konden ontsnappen. Tientallen foto's en een gastenboek herinneren aan dit bijzondere vakantieoord. Achter de ogenschijnlijk vrolijke kiekjes gaan tragische verhalen schuil van weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers, maar ook gezinnen die nog compleet zijn, maar psychisch of fysiek erg hebben geleden onder de oorlog. Hoop en verdriet wisselen elkaar af: er wordt gespeeld, gegeten en genoten van het strand, maar zodra de kinderen naar bed zijn gebracht is het gemis van de mannen voelbaar en worden herinneringen opgehaald aan de bezettingstijd.
Fryslân van Boven
t/m 5 mei 2024
Bekijk Fryslân vanuit vogelvlucht. Historische en moderne luchtfoto’s geven een unieke kijk op veranderingen in het landschap door de jaren heen, tot in verbazingwekkend detail. Met haarscherpe beelden van toen en nu ontdekt de bezoeker niet alleen patronen binnen de landbouw, infrastructuur en terpen, maar ook binnen sociale structuren als stadsontwikkeling, archeologie en waterwegen. Bovendien vertelt de tentoonstelling over de opkomst en ontwikkeling van luchtfotografie; van de levensgevaarlijke capriolen door vliegers van de luchtvaartafdeling - een voorloper van de luchtmacht - tot het moderne false color fotografie, waar met infrarood details zichtbaar worden die niet met het menselijk oog waarneembaar zijn.