een jaar met twee gezichten
2024
fries museum
een jaar met twee gezichten

2024

Een jaar met twee gezichten

18 december 2024

Het Fries Museum in Leeuwarden is blij met de mooie resultaten van 2024. De tentoonstellingen Ja, ik wil! en Christoffel & Kate Bisschop konden rekenen op veel aandacht en een hoge beoordeling door zowel het publiek als de pers. Ruim 135.000 mensen bezochten dit jaar het museum. Met de start van Fries Museum op Paad ging een langgekoesterde wens in vervulling om met échte voorwerpen terug te reizen naar de plaats van herkomst. De vondst van een bijzonder vikingzwaardfragment zorgde voor nog meer aandacht. Maar er hangen donkere wolken boven de toekomst: als gevolg van minder provinciale bekostiging kampt het museum met financiële problemen. De plannen voor de komende jaren waren al flink naar beneden geschroefd, maar verder bezuinigen lukt niet zonder te reorganiseren. 2024 was voor het Fries Museum daarom een jaar met twee gezichten: op alle fronten bruist het in het museum, terwijl we tegelijkertijd gedwongen worden te snijden in de organisatie.

We blikken graag terug op een paar glansrijke momenten, zoals:

  • We ontvingen ruim 135.000 bezoekers, met een grote economische impact: bezoekers gaven meer dan €9 miljoen uit in Friesland.
  • De tentoonstelling Ja, ik wil! is een grote hit en trok al 60.000 bezoekers, kreeg een beoordeling van 8,5, en overweldigend veel media-aandacht.
  • Een zeldzaam Vikingzwaardfragment werd ontdekt en toegevoegd aan de collectie, wat (inter)nationale aandacht opleverde.
  • Samen met street art organisatie Writer's Block lieten we de Poolse kunstenaar NeSpoon een muurschildering maken op de gevel van Restaurant Wannee van NHL Stenden Hogeschool.
  • We vulden een bus met échte collectiestukken en startten onze driejarige tour door Fryslân. Fries Museum op Paad bereikte al 40.000 mensen en verwelkomde 1.100 bezoekers op 11 locaties.
  • We bespaarden 145 ton CO2 door een aanpassing in het algoritme van de klimaatinstallatie.
  • We maakten de tentoonstellingen Ja, ik wil! en Christoffel & Kate Bisschop gratis online beschikbaar voor iedereen. Online hadden we een groot bereik met onder meer 550.000 websitebezoeken en een social media fanbase van 58.000.
  • Het Fries Museum ontving maar liefst 2 Michelinsterren.
  • We verlaagden de drempels tot het museum nog meer voor uiteenlopende groepen bezoekers, met onder meer kinderworkshops, rondleidingen in gebarentaal en speciale programma’s voor kwetsbare doelgroepen.
  • De maatwerkprogramma's voor scholen waren een groot succes. We zijn bijzonder trots op de samenwerking met het MBO: fashionstudenten maakten trouwjurken die te passen zijn in de hal van het museum.
  • We verwelkomden bijna 100 nieuwe Vrienden.

2025 en verder

Het museum gaat de komende jaren nog meer Op Paad met de collectie door Fryslân, kijk op de website voor de actuele agenda. De tentoonstelling Ja, ik wil, over 250 jaar trouwjurken in Nederland, is nog te zien tot en met 16 februari 2025. Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid, opent het Fries Verzetsmuseum de nieuwe tentoonstelling IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland, 1940-1945. Van 29 maart tot en met 27 juli 2025 krijgen bezoekers een indringende blik op de gevolgen van de luchtoorlog in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen jaar is al een start gemaakt met de vernieuwing van de website Luchtoorlog Friesland, in samenwerking met de Stichting Missing Airmen Friesland. Het museum is ook al volop bezig met de voorbereiding van de tentoonstelling over portretschilder Wybrand de Geest (1592-1661), te zien van 6 september 2025. De Geest was dé portretschilder van de 17de-eeuwse Friese elite, niemand kon rijkdom zo van het doek af laten spatten als hij.

Tentoonstellingen

De tentoonstelling Ja, ik wil!, over 250 jaar trouwjurken in Nederland, opende 14 september en overtreft alle verwachtingen. De nu al ruim 60.000 bezoekers zijn laaiend enthousiast en beoordelen de tentoonstelling met een 8,5. De openingstijden werden meermaals verruimd om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om de expo te bezoeken. Ook de persaandacht was overweldigend. Onder meer NOS, Shownieuws, Tijd voor Max, Blauw Bloed, NRC en het Reformatorisch Dagblad besteedden aandacht aan de expositie. “Wie inspiratie zoekt voor ‘dé dag’, moet in het Fries Museum zijn.”, oordeelde Trouw en De Volkskrant gaf vier sterren. De opening werd feestelijk ingeluid door Fred van Leer en een online rondleiding zorgt voor een blijvende impact. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials en koningin Máxima. De tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger was nog tot 7 juli van dit jaar te zien en is met een 9 de hoogst beoordeelde tentoonstelling van het museum. Dagblad Trouw noemde het een ‘overweldigende tentoonstelling’ en gaf vier sterren. De tentoonstelling werd afgesloten met een speciale Hylper dag, waarop inwoners van Hindeloopen (de stad die Bisschop zijn faam gaf) de tentoonstelling gratis konden bezoeken. De tentoonstelling For Every Atom van Semâ Bekirović (28 april 2024 t/m 13 april 2025) draait om de interactie tussen kunst en natuur. Bekirović werkt samen met niet-menselijke ‘kunstenaars’ zoals dieren, natuurlijke processen en fenomenen als zwaartekracht en wind. Een hoogtepunt van de tentoonstelling is Reading by Osmosis, een verzameling kunstobjecten die zijn gecreëerd door natuurkrachten en organismen zoals bijen, regen en mos. Het museum kreeg veel reacties op een oproep voor de inzending van kunst door niet-menselijke makers. De expo schitterde in Nu te zien en Metropolis M schreef: ‘een doordachte, spitsvondige en bijwijlen bijzonder gevoelige tentoonstelling’. Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen van Vogelspotcast gingen op safari door de tentoonstelling en buiten het museum is een speciale kunstroute door de stad te volgen. Heem (28 april 2024 tot 26 april 2025), een tentoonstelling met hedendaags werk uit eigen collectie en Collectie Nederland, verkent het thema ‘thuis’ in zijn vele facetten. Wat maakt dat je je ergens thuis voelt, en wat blijft hiervan over als je weg van huis bent of je als de plek die je thuis noemt verdwenen is?

Fries Museum op Paad

Op 5 oktober startte het project Fries Museum op Paad in Swichum. Museumstukken gaan drie jaar lang op pad door de provincie Fryslân, mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, en vormen op locatie de basis voor ontmoeting, verbinding en goede gesprekken. De bus is dit jaar 11 keer op pad geweest. Ruim 1.100 Friezen genoten van verhalen, workshops en gezelligheid. De campagne bereikte ruim 40.000 Friezen. Alle bezoekers van de bus krijgen een gratis entreekaartje voor het museum.

Collectie

Met ruim 200.000 voorwerpen herbergt het Fries Museum de grootste provinciale collectie van Nederland. De collectie is altijd in beweging. Een hoogtepunt van dit jaar was een opmerkelijke archeologische ontdekking: een fragment van een Vikingzwaard uit de tiende eeuw, ontdekt nabij het Friese Witmarsum. De ‘pommelkap’, die ooit het handvat van een zwaard bekroonde en mogelijk verguld geweest is, is het eerste in zijn soort dat in Nederland is gevonden. Het biedt een zeldzaam inkijkje in de interculturele netwerken van de Vikingwereld en de cruciale rol die Frisia hierin heeft gespeeld. De Fryske Akademy en het Fries Museum doen gezamenlijk nader onderzoek naar de vondst, die is toegevoegd aan de collectie van het museum, mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Alma-Tadema Kring van het Fries Museum. Dankzij de hulp van het publiek kon het museum een naam geven aan de vrouw op het schilderij Portret van een vrouw in Fries kostuum. Het blijkt te gaan om Grietje Dirks Palsma (1838-1912), grootmoeder van vaderszijde van schilder Piet van der Hem (1885-1961). De collectie is verder uitgebreid met een schenking van het werk Zon over Land van Gerrit Benner. Op 15 mei zijn verzetsvrouwen Wieke Bosch (1882-1945) en Esmée van Eeghen (1918-1944) toegevoegd aan het monument voor gevallen verzetsstrijders in het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden. Familieleden van beide verzetsvrouwen waren aanwezig bij de ontroerende onthulling. Op het monument staan nu 293 verzetsstrijders waarvan drie vrouwen. Dit jaar leende het museum zo'n 1.900 voorwerpen uit, met name binnen Fryslân. De collectie die het Fries Museum beheert, is permanent op meer dan 100 locaties te zien. Door de financiële situatie van het museum komt de uitleen van voorwerpen steeds meer onder druk te staan. Zo was het museum dit jaar al genoodzaakt om de periode voor het aanvragen van bruiklenen te verlengen naar 6 maanden van tevoren, in plaats van 3. Achter de schermen werkt het museum aan de overgang naar een nieuwe database voor de collectie. Voor uiteenlopende werkzaamheden zet het museum vrijwilligers en mensen vanuit een werkervaringsplaats in. Voor dit laatste ontvingen we dit jaar de re-integratieprijs De Roze Bril, uitgereikt door Effectyf. In opdracht van het Fries Museum en street art organisatie Writer's Block maakte de Poolse kunstenaar NeSpoon een muurschildering op de gevel van Restaurant Wannee van NHL Stenden Hogeschool (Rengerslaan 8). Voor de schildering in Leeuwarden liet NeSpoon zich inspireren door het borduurwerk op een negentiende-eeuwse kamerjas uit de collectie van het Fries Museum. Het nieuwe kunstwerk maakt onderdeel uit van Museum Murals, een initiatief van het Mauritshuis waarbij 20 musea door het hele land de traditionele grenzen doorbreken en kunst naar buiten brengen en mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Online

Via de websites (dit jaar zo'n 550.000 keer bezocht), de nieuwsbrief en de social mediakanalen (met een fanbase van 58.000 mensen) maakt het museum de collectie en verhalen op een laagdrempelige manier beschikbaar en bruikbaar. Het museum maakte de tentoonstellingen Christoffel Bisschop en Ja, ik wil in zijn geheel beschikbaar voor het publiek, om iedereen de mogelijkheid te bieden tot bezoek. Eind dit jaar werd de website van het museum voorzien van een nieuw jasje, waardoor deze aantrekkelijker en beter bruikbaar is voor het publiek.

Activiteiten en onderwijs

Het Fries Museum heeft dit jaar ingezet op het verlagen van het drempels en het vergroten van de toegankelijkheid. Het onderwijs is hiervoor de belangrijkste doelgroep. De op maat gemaakte onderwijsprogramma’s bij de tentoonstellingen over Christoffel & Kate Bisschop en Ja, ik wil! werden vol lof ontvangen. Leerlingen onderzoeken op allerlei manieren wat al die trouwjurken vertellen, bijvoorbeeld over de maatschappelijke positie van de draagster. Speciaal voor de tentoonstelling Ja, ik wil! ‘upcycleden’ fashionstudenten van drie noordelijke mbo-opleidingen ruim veertig trouwjurken. De jurken zijn voor iedereen te passen in de hal van het museum. Studenten van Firda maakten speciale bruidstaartjes. In de tentoonstelling van Semâ Bekirović krijgen leerlingen en studenten de kans om door de ogen van de kunstenaar te kijken. Ze filosoferen over de rol van natuur in ons dagelijks leven, verkennen nieuwe perspectieven en onderzoeken hoe natuur en kunst elkaar beïnvloeden. Met Slieker Film en A guide to Leeuwarden is een combinatieprogramma gemaakt voor scholen die een hele dag ‘door de bril van Semâ’ willen kijken. Het Fries Verzetsmuseum organiseerde de pilot ‘Weet wat je zegt', een burgerschapsproject waarin leerlingen van het primair onderwijs debatteren over thema's als vrijheid en democratie. De jaarlijkse onderwijsavond voor docenten was ook dit keer weer een groot succes. De speciale terugkomkaartjes voor het onderwijs zorgen voor binding met een doelgroep die we normaal niet snel over de drempel zouden krijgen: veel leerlingen komen na hun schoolbezoek nog een keer terug met bijvoorbeeld hun ouders. Meer dan de helft daarvan bezoekt voor het eerst ons museum. Met het totaal aantal leerlingen en studenten van 13.675 is 2024 een zeer succesvol onderwijsjaar te noemen.

Het museum verlaagt drempels verder door het organiseren van activiteiten voor kwetsbare doelgroepen, zoals de speciale rondleidingen voor mensen met dementie, gratis kinderworkshops in vakanties en op zondagen (kinderen hebben altijd gratis toegang tot het museum), een coole kidsnacht, samenwerkingen met VluchtelingenWerk, gebarentaalrondleidingen en gratis publieksopeningen van tentoonstellingen. De hal van het museum biedt podium aan wisselende exposities van partners. Dit jaar waren onder meer het Fotopodium van Kunstkade, een fotopresentatie over graffitikunst in Leeuwarden en het AmbachtenLab Ja, ik wil! zichtbaar. Het museum is ook aangesloten bij het project rond Leeuwarden Oost van de gemeente, waarbij twintig jaar lang gewerkt wordt aan de leefbaarheid in de wijken. De jaarlijkse Museumnacht was volledig uitverkocht en trok met name jongvolwassenen. De nacht bood een programma met live muziek en kunstperformances, een geur-bar, speciale speedtours, proeftrouwen en offline Tinder. Samen met Kunstinitiatief VHDG organiseerde het museum bovendien een kunstmanifestatie-voor-1-nacht. Voor deze manifestatie schreven de organisaties een open call uit voor bevlogen kunstenaars uit verschillende disciplines die wonen en/of werken in Friesland. Een jury selecteerde Hannah van der Heide (2000, Nes), Hannes Schievink (2001, Dokkum) en Marcella de Wolff (1990, Arnhem) als winnaars. Het activiteitenprogramma bij Ja, ik wil is een hit met uitverkochte rondleidingen en lezingen, een gratis publieksopening en zelfs de mogelijkheid om in het museum te trouwen!

Economisch en duurzaam

Naast de maatschappelijke en culturele impact, zorgde het museum ook voor significante economische effecten. Ruim 75.000 mensen kwamen dit jaar speciaal voor het Fries Museum naar Friesland. Een aanzienlijk deel van hen bleef 1 of meerdere nachten slapen, wat meer dan 60.000 overnachtingen in Friesland opleverde. Ze gaven in totaal zo’n € 9 miljoen uit aan eten, drinken, winkelen en andere activiteiten. Er werden dit jaar meer dan 1.300 veelal positieve artikelen geschreven over het museum, met een advertentiewaarde van zo'n € 4 miljoen. Het Fries Museum timmert hard aan de weg voor een duurzamer profiel en met succes: door een aanpassing in het algoritme van de klimaatinstallatie is het energiegebruik van de installatie met 36% gedaald. Dit is een bijzondere besparing van 145 ton CO2 op jaarbasis. Met publicaties bij tentoonstellingen, zoals het boek bij Ja, ik wil, blijft kennis ook bewaard voor de volgende generaties. Het museum verwelkomde dit jaar bijna 100 extra vrienden, met name door een actie waarbij nieuwe vrienden de publicatie gratis kregen en door een actie met het WTC Leeuwarden, waarbij nieuwe Vrienden een gratis hotelovernachting konden winnen. De Vrienden gingen dit jaar twee keer op pad: een uitje naar Museum Voorlinden en naar Museum Dokkum. De zakelijk vrienden dineerden traditiegetrouw in het museum met een exclusief programma en voeren afgelopen zomer uit met het Vikingschip op het Sneekermeer. De jaarlijkse VriendenLoterij VIPdagen waren weer een groot succes. Dit jaar maakte de VriendenLoterij bekend het Fries Museum extra te ondersteunen, vanwege de toegankelijke en verbindende rol die het museum speelt binnen de provincie. Michelin verraste het museum door toekenning van maar liefst 2 sterren in de categorie Travel &Culture, en dat betekent dat we behoren tot de absolute top van culturele bestemmingen. Een prachtige erkenning voor onze unieke collectie, bijzondere tentoonstellingen en onvergetelijke bezoekerservaring.

Het Fries Museum kijkt terug op een jaar waarin de vele hoogtepunten elkaar in rap tempo opvolgden. Het is daarom uiterst wrang dat Provinciale Staten van de Provinsje Fryslân heeft besloten het museum financieel te korten, wetende dat de gevolgen daarvan drastisch en onherstelbaar zullen zijn. Het Fries Museum blijft zich onverminderd inzetten voor een redelijke basisfinanciering zodat zijn culturele, maatschappelijke en economische bijdrage aan een bruisende regio voor iedereen toegankelijk blijft.

Het Fries Museum en zijn activiteiten zijn dit jaar mede mogelijk gemaakt door Windpark Fryslân, Provincie Fryslân, de VriendenLoterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gemeente Leeuwarden, Ir. Abe Bonnema Stichting, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Cultuurfonds, Fonds 21, Alma-Tadema Kring, Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Blockbusterfonds, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Koninklijk Fries Genootschap, M.A.O.C. Gravin van Bijlandt Stichting, Iepen Mienskipsfonds Fryslân, Meindersma-Sybenga, Cultuurfonds Fryslân, De Gijselaar-Hintzenfonds, Ottema-Kingma Stichting, Stichting Sint Anthony Gasthuis, Hendrik Muller Fonds, Stichting Friesland 1940-1945, Windpark Fryslân, Vfonds, Stichting Sneek 1940-1945, Stichting Verzetsmuseum Fryslân, Frysk Blockbuster Fonds, Vereniging Rembrandt, FB Oranjewoud, Stichting Siebolt Foundation, Stichting Ritske Boelema Gasthuis, Boelstra Olivier Stichting, Stichting Gifted Art, Boersma Adema Stichting, Joes Lemmers Fonds.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid