Op zaterdag 5 oktober begint het Fries Museum zijn jarenlange tour door de provincie. Met het project Fries Museum op Paad reist het museum bijna drie jaar met museumstukken door Fryslân, naar de plekken waar ze vandaan komen. De voorwerpen vormen op locatie de basis voor ontmoeting, verbinding en goede gesprekken. Wat betekent erfgoed voor ons? Wat vertelt het over mij en mijn identiteit? Is het belangrijk om kunst en erfgoed te bewaren? En: welke herinneringen en verhalen over een plek roept zo’n voorwerp op?
Het eerste programma op 5 oktober vindt plaats in Swichum. Het museum is dan ‘op paad’ met een vroegmiddeleeuwse Domburgfibula. De mantelspeld werd in 2020 gevonden in het dorp door detectorzoeker Robbert Velt. De fibula is in Swichum voor het eerst te zien voor publiek. Ook zijn er workshops, vertellen experts verhalen over de fibula én is er livemuziek van Brassband Wirdum. Het project wordt mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van de VriendenLoterij. Benieuwd naar het volledige programma, of weten wanneer de bus bij jou in de buurt is? Kijk dan voor meer informatie op friesmuseumoppaad.nl.
stukjes van jou
Met ruim 200.000 voorwerpen beheert het Fries Museum de grootste provinciale collectie van Nederland. Al deze museumstukken zeggen iets over Fryslân en de Friezen, en zijn daarmee onderdeel van het DNA van de provincie en haar inwoners. Met het project Fries Museum op Paad brengt het museum inwoners van Fryslân in contact met deze stukken, en daarmee met hun eigen geschiedenis en cultuur. De ontmoeting is wederkerig, want het museum gaat ook verhalen van bewoners documenteren. Zo wordt ter plekke de kennis over de collectie verrijkt en wordt het ‘ferhaal fan Fryslân’ levend gehouden. Het museum is bijna wekelijks op een andere plek in Fryslân te vinden. Kijk voor de volledige agenda op www.friesmuseumoppaad.nl/agenda.