openings-tijden

tijdens de kerstvakantie
fries museum
openings-tijden

Fries Museum verruimt opnieuw openingstijden tijdens kerstvakantie

wegens populaire tentoonstelling Ja, ik wil!

03 december 2024

Open van 21 december t/m zondag 5 januari van 10.00-17.00 uur. Gesloten op 25 december en 1 januari.

Vanwege de grote populariteit van de tentoonstelling Ja, ik wil! 250 jaar trouwjurken verruimt het Fries Museum tijdens de kerstvakantie opnieuw zijn openingstijden. Het museum is open van zaterdag 21 december 2024 t/m zondag 5 januari 2025 van 10.00-17.00 uur, óók op maandag 23 december en maandag 30 december. Het museum is gesloten op woensdag 25 december 2014 en woensdag 1 januari 2025. Het museum verwacht tijdens de vakantie extra veel belangstelling voor de trouwjurkententoonstelling, die in 10 weken al 50.000 bezoekers trok. Het reserveren van een kaartje via friesmuseum.nl/tickets wordt daarom aangeraden.

Rijen voor het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.
Rijen voor het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.

ja, ik wil!

In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.

Bezoekers in de tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.
Bezoekers in de tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.

online tour

De tentoonstelling is sinds vorige week ook online te bezoeken via jaikwil.friesmuseum.nl vanaf een pc, tablet of smartphone. In een online omgeving is de gehele tentoonstelling te bekijken dankzij foto’s van Ruben van Vliet. Online bezoekers kunnen verder alle tentoonstellingsteksten lezen, filmmateriaal bekijken, een quiz volgen en hun eigen trouwjurk samenstellen. Op deze manier kunnen bezoekers zich te allen tijde door Ja, ik wil! laten inspireren, ook wanneer de tentoonstelling voorbij is of zij het museum niet fysiek kunnen bezoeken.

Online tentoonstelling.
Online tentoonstelling.

trouwjurken passen in de hal

In de gratis toegankelijke hal van het museum kunnen bezoekers naar hartenlust trouwjurken passen. Speciaal voor de tentoonstelling upcycleden fashionstudenten van drie noordelijke mbo-opleidingen ruim veertig trouwjurken. Daarnaast maakten ze de jurken passend voor zoveel mogelijk mensen: de achterkant is half of helemaal open en voorzien van strikken over andere sluitingen. Wil je weten wie jouw favoriete jurk maakte? Kijk dan op het label. Met dank aan de studenten en docenten van Alfa-college Groningen, Deltion College Zwolle, Firda Leeuwarden en Gonnie van Veen en Astrid Lourens van Kostuum Centrale Assen.

Trouwjuken passen in de hal van het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.
Trouwjuken passen in de hal van het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds, Cultuurfonds op naam van het Joes Meester Fonds en het Margarethe Petronella Fonds, Leeuwarder Ondernemers Fonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid