vooruitzicht 2025
tentoonstellingen
fries museum
vooruitzicht 2025

Vooruitzicht 2025

tentoonstellingen in het fries museum

Beste persrelatie,

Met dit (voorlopige) vooruitzicht brengen we u op de hoogte van de tentoonstellingen in het Fries Museum in 2025.

Na de grote tentoonstelling over 250 jaar trouwjurken, brengt het Fries Museum samen met het Fries Verzetsmuseum een tentoonstelling over de luchtoorlog in Friesland – in het kader van 80 jaar vrijheid. In het najaar staan we stil bij de 17de eeuwse kunstenaar Wybrand de Geest, een van de belangrijkste portretschilders uit zijn tijd, vooral geliefd bij de Friese high society. Desondanks is de schilder in vergetelheid geraakt. Met een grote tentoonstelling zet het Fries Museum deze tijdgenoot (en ver familielid) van Rembrandt opnieuw op de kaart.

Wijzigingen voorbehouden. Meer informatie en beeldmateriaal volgen. Beelden zijn te downloaden via friesmuseum.nl/persmappen

Benieuwd naar meer informatie, alvast een voorbezichtiging plannen of een interview met de curator? Neem contact op via communicatie@friesmuseum.nl

Verwacht

IMPACT: de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945

29 maart 2025 t/m 27 juli 2025

Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid, opent het Fries Verzetsmuseum (onderdeel van het Fries Museum) de nieuwe tentoonstelling IMPACT – de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945. Bezoekers krijgen een indringende blik op de gevolgen van de luchtoorlog in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een focus op intieme verhalen en persoonlijke voorwerpen neemt de tentoonstelling de bezoeker mee in de ervaringen van zowel piloten, burgers, bergers en nabestaanden.

Wybrand de Geest

6 september 2025 t/m 1 maart 2026

In deze tentoonstelling maak je kennis met Wybrand de Geest (1592-1663/65), een van de belangrijkste portretschilders uit de 17de eeuw. De jonge Wybrand verruilde Leeuwarden rond 1612 voor Utrecht, om daar opgeleid te worden tot schilder. Na zijn opleiding ging hij op 'grand tour’ door Europa, naar Parijs, Aix-en-Provence en Rome. Met een uniek album amicorum vol bijdragen van zijn kunstenaarsvrienden keerde hij rond 1620 voorgoed terug in zijn geboortestad Leeuwarden. Daar bouwde hij een bloeiende portretpraktijk op dankzij klanten uit de Friese adel die hem een leven lang wisten te vinden. Glanzend fluweel, ruisend brokaat, verfijnde kanten kragen en flonkerende juwelen: niemand kon rijkdom zo van het doek af laten spatten als hij. De Friese elite liet zich dan ook graag door Wybrand portretteren. Onder zijn klanten bevonden zich drie Friese Nassaus op rij, een enorme opsteker voor zijn reputatie. Zo schilderde hij onder meer levensgrote portretten van stadhouder Ernst Casimir van Nassau-Dietz en zijn vrouw Sophia Hedwig, voorouders van Koning Willem-Alexander.

Hedendaagse kunst

vanaf mei 2025

In het voorjaar opent in het Fries Museum een grote tentoonstelling met hedendaagse kunst. Meer informatie volgt.

Veenweide

24 mei 2025 t/m 26 oktober 2026

Een groot deel van Friesland bestaat uit veenweidegebied. Dit gebied staat voor grote uitdagingen, zowel ecologisch als sociaal. Turfwinning, intensieve landbouw en melkveehouderij hebben ervoor gezorgd dat het veen in rap tempo uitdroogt en het land daalt. Hoe kunnen ontwerpers, boeren, wetenschappers, beleidsmakers en bewoners de handen ineenslaan? Wat gebeurt er als zij samen werken aan innovatieve oplossingen voor deze cruciale veengebieden? Dat onderzoekt Arcadia in samenwerking met het Fries Museum. In de tentoonstelling tonen we drie case studies: een boerderij midden in het veengebied waarbij bewoners en natuurbeheerders samen aan een duurzame herbestemming werken, design gemaakt door bacteriën die bodemgezondheid ervaarbaar maken en een verkenning van nieuwe gewassen die in het natte veen gedijen. Innovatie, creativiteit en community-building komen in deze tentoonstelling samen.

Nog te zien

Ja, ik wil! 250 jaar trouwjurken in Nederland

t/m 16 februari 2025

In de grote tentoonstelling Ja, ik wil! neemt het Fries Museum je mee in de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van de persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil!, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX, ontdek je tientallen jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De tentoonstelling wordt afgesloten met de trouwjurk van Koningin Máxima. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.

For Every Atom… met werk van de wind, kraaien, Semâ Bekirović, mos en vele anderen

t/m 13 april 2025

Nog tot komend voorjaar is een tentoonstelling te zien met recent en ouder werk van Semâ Bekirović (1977, Amsterdam). Een groot deel van haar werk is gemaakt in samenwerking met dieren, natuurlijke processen en andere onvermoede kunstenaars. Bekirović’ werk gaat dan ook over de vraag wanneer iets een kunstwerk wordt, over de status en positie van de maker, en over de vraag of creativiteit alleen bij mensen te vinden is. Ook krachten die normaal gesproken stabiel of buiten de museummuren gehouden worden, zoals licht en warmte, spelen een actieve rol in een aantal werken in deze tentoonstelling. Zo speelt Bekirović met de veronderstelde tegenstellingen tussen de wereld in het museum en de wereld daarbuiten. Binnen de tentoonstelling heeft Bekirović een presentatie gecureerd met voorwerpen uit het menselijke domein die zijn bewerkt door niet-menselijke kunstenaars, zoals een vogelnest bestaande uit kledinghangers of een kruik met zeepokken.

Heem

t/m 27 april 2025

In deze groepstentoonstelling staat het thema thuis centraal. Het hebben van een (t)huis is een oerbehoefte en een fundamenteel mensenrecht, ook al wordt dat niet altijd gewaarborgd. Het zoeken ernaar en het creëren ervan is iets universeels en verbindt ons allemaal, mens én dier. Toch is thuis niet per se verbonden aan een fysieke plaats. Sterker nog, voor mensen die deze plek om wat voor reden dan ook verlaten kan thuis een heel andere vorm krijgen. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling reflecteren wisselende kunstenaars op het thema. Van de manieren waarop we vormgeven aan de plekken waar we ons vestigen en de samenhang tussen thuis en identiteit, tot de ontwrichting die gepaard kan gaan met het verlaten van onze woonplek, vrijwillig of noodgedwongen. Met werk van Ksenia Galiaeva (Pskov, Rusland, 1976), Rory Pilgrim (Bristol, Verenigd Koninkrijk, 1988), Berend Strik (Nijmegen, 1960), Neo Matloga (Zuid-Afrika, 1993), Pink de Thierry (Haarlem, 1943 - Amsterdam, 2023), Erzen Shkololli (Pejë, Kosovo, 1976), Natalia Ossef (El Kamechli, Syrië, 1983), Emma Talbot (Stourbridge, Verenigd Koninkrijk, 1969), Petrit Halilaj (Kostërrc, Kosovo, 1986), Pamela Phatsimo Sunstrum (Mochudi, Botswana, 1980) en Annabelle Binnerts (1995).

De levens van Mata Hari

t/m 9 december 2026

Mata Hari. Ruim honderd jaar na haar dood spreekt haar levensverhaal nog steeds tot de verbeelding. Als Mata Hari veroverde de Friese Margaretha Zelle met sensuele tempeldansen de harten van het grote publiek en van menig officier. Tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de Fransen haar beschuldigden van spionage en een executiepeloton in 1917 haar leven beëindigde. Met de intieme, semi-permanente expositie De levens van Mata Hari wil het museum recht doen aan de vele kanten van het leven van deze beroemde Friezin.

De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies

t/m maart 2026

De komende jaren wordt in het Fries Verzetsmuseum - onderdeel van het Fries Museum - het verhaal verteld achter ‘De Terrorist’, het vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog even aan hun zorgen konden ontsnappen. Tientallen foto's en een gastenboek herinneren aan dit bijzondere vakantieoord. Achter de ogenschijnlijk vrolijke kiekjes gaan tragische verhalen schuil van weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers, maar ook gezinnen die nog compleet zijn, maar psychisch of fysiek erg hebben geleden onder de oorlog. Hoop en verdriet wisselen elkaar af: er wordt gespeeld, gegeten en genoten van het strand, maar zodra de kinderen naar bed zijn gebracht is het gemis van de mannen voelbaar en worden herinneringen opgehaald aan de bezettingstijd. 

Fryslân van Boven

voorlopig te zien

Bekijk Fryslân vanuit vogelvlucht. Historische en moderne luchtfoto’s geven een unieke kijk op veranderingen in het landschap door de jaren heen, tot in verbazingwekkend detail. Met haarscherpe beelden van toen en nu ontdekt de bezoeker niet alleen patronen binnen de landbouw, infrastructuur en terpen, maar ook binnen sociale structuren als stadsontwikkeling, archeologie en waterwegen. Bovendien vertelt de tentoonstelling over de opkomst en ontwikkeling van luchtfotografie; van de levensgevaarlijke capriolen door vliegers van de luchtvaartafdeling - een voorloper van de luchtmacht - tot het moderne false color fotografie, waar met infrarood details zichtbaar worden die niet met het menselijk oog waarneembaar zijn.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid