fries museum op paad in aldeboarn met feestelijk programma op woensdag 2 april

31 maart 2025

Op woensdag 2 april is het Fries Museum te gast in Aldeboarn in het kader van Fries Museum op Paad. Met een feestelijk programma vertelt het museum meer over een voormalig inwoonster van het dorp: Fockje Johannes. Fockje Johannes was een ‘gewone’ vrouw die in de 18de eeuw maar liefst 113 jaar oud werd – een bijna ondenkbare leeftijd in die tijd. Deze mijlpaal zorgde er zelfs voor dat de voormalig 'Boarnster' geportretteerd werd, iets wat in die tijd alleen was weggelegd voor mensen van adel, geleerden of rijke koopmannen. Speciaal voor deze gelegenheid neemt het museum de originele tekening van Fockje Johannes mee naar Aldeboarn. Bewonder de tekening, schuif aan bij een familieworkshop, ontdek bijzondere museumstukken in de museumbus, én geniet van verhalen tijdens de verhalenavond met experts. Het programma is helemaal gratis, dus kom gerust langs! Kijk voor meer informatie en de specifieke locatie op friesmuseumoppaad.nl/aldeboarn.

Van 15.00 tot 20.30 uur presenteert het museum een feestelijk programma rondom het bijzondere verhaal van Fockje Johannes, met activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Schuif overdag, tussen 15.00 en 17.00u, met het hele gezin aan bij een gratis familieworkshop in het Andringahûs. Ook is de museumbus de hele dag aanwezig met bijzondere museumstukken.
Hoe kon Fockje Johannes in de 18e eeuw zo’n hoge leeftijd bereiken? Tijdens de verhalenavond vertellen experts meer over dit bijzondere verhaal. Experts Marlies Stoter (conservator Fries Museum) en Yvonne Stienstra-Gootjes (arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde) gaan in op het opmerkelijke levensverhaal van Fockje Johannes. Wat kunnen we leren van haar manier van leven? En hoe denken we tegenwoordig over ouder worden? De verhalenavond begint om 19.00u in de Doelhôftsjerke. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw verhalen: zou je bijvoorbeeld zelf zo oud willen worden?

de vrouw die 113 werd

Fockje Johannes werd geboren in 1660 in De Knipe en overleed op 26 november 1773 in Aldeboarn, kort na haar 113de verjaardag. Haar uitzonderlijk hoge leeftijd maakte haar tot een beroemdheid: rijke en voorname personen reisden naar Aldeboarn om haar met eigen ogen te zien. Ondanks haar roem kende Fockje een zwaar leven. Ze verloor haar ouders op jonge leeftijd, was 63 jaar lang weduwe en overleefde drie van haar vier kinderen.

Portret van Fockje Johannes, ca. 1775 | Collectie Fries Museum
Portret van Fockje Johannes, ca. 1775 | Collectie Fries Museum

stukjes van jou

Fan wa bisto ien? Wêr komsto wei? Wie je vandaag bent, is een optelsom van een heleboel dingen. Hoe makkelijk was het voor jouw pake en beppe om naar school te gaan? Hoe is jouw dorp door de jaren heen veranderd? Wat vonden jouw ouders normaal? Het zijn allemaal stukjes die jou een beetje jou maken. De komende jaren gaat het Fries Museum 'op paad' door Fryslân met een bus vol stukken die iets zeggen over jou. Over ons. Over onze provincie en onze gewoontes. En het mooie is: het zijn ook écht stukjes van jou. Het museum reist t/m 2026 door de provincie met échte collectiestukken, naar de plek waar ze vandaan komen. De museumstukken vormen op locatie de basis voor ontmoeting, verbinding en goede gesprekken. Wat betekent erfgoed voor ons? Wat vertelt het over mij en mijn identiteit? Is het belangrijk om kunst en erfgoed te bewaren? En: welke herinneringen en verhalen over een plek roept zo’n object op? De ontmoeting is wederkerig, want het museum gaat ook verhalen van bewoners documenteren. Zo wordt ter plekke de kennis over de collectie verrijkt. Weten wanneer de bus in de buurt is? Kijk voor meer informatie op friesmuseumoppaad.nl.

Het evenement Fries Museum op Paad in Aldeboarn wordt mede mogelijk gemaakt door Leen een Fries.

Fries Museum op Paad wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Fries Museum op Paad wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, vfonds, Cultuurfonds, Iepen Mienskipsfûns, Haaima, FGD Assurantiën, FGD Lease, Meindersma Sybenga Stichting en de Boersma Adema Stichting.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de Vrienden van het Fries Museum.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid