kinderen herdenken oorlogsslachtoffers op station leeuwarden

de herdenking is op initiatief van NS stations in samenwerking met het fries museum

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool IKC Potmarge herdenken maandagochtend oorlogsslachtoffers bij het herdenkingsmonument op station Leeuwarden. Ze dragen zelfgeschreven gedichten voor en leggen bloemen ter nagedachtenis aan spoorwegpersoneel dat tijdens de oorlog omkwam. Na de ceremonie bezoeken ze de tentoonstelling 'IMPACT – de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945' in het Fries Museum.
De herdenking is op initiatief van NS Stations in samenwerking met het Fries Museum. Het museum mag ook tijdelijk een ruimte invullen op het station in Leeuwarden, er is daar een mini foto-expositie te zien over de luchtoorlog in Friesland.

Het programma start om 9.30 uur in de hal van het station. Rond 10 uur vertrekken de leerlingen met de fiets naar het Fries Museum om daar de expositie ‘IMPACT’ te bezoeken.

Foto's door Jacob van Essen / Hoge Noorden

de geschiedenis

Het ‘Monument voor Spoorwegpersoneel’ in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven werknemers van de Nederlandse Spoorwegen die in de periode van 17 september 1944 (begin van de spoorwegstaking) tot 15 april 1945 (bevrijding van Leeuwarden) door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het gedenkteken werd onthuld op 22 november 1945 en was een geschenk van het bestuur van de plaatselijke VVV.

De namen van de zeven slachtoffers die op het herdenkingsmonument staan zijn: Bote Lieuwe Dijk (Hardegarijp), Ernst Huttinga (Tjerkwerd), Aize Koopmans (Leeuwarden), Rijkje van Meekeren (Hindeloopen), Roelof Miedema (Leeuwarden), Sjoerd Oppenhuizen (Sneek) en Pieter Wiersma (Drachten).

Bote Lieuwe Dijk en Rijkje van Meekeren hebben beide een plek in de tentoonstelling in het museum. Ernst Huttinga, Aize Koopmans, Roelof Miedema, Sjoerd Oppenhuizen en Pieter Wiersma kwamen om het leven door de luchtoorlog boven Friesland.

persoonlijke verhalen

Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid wijdt het Fries Museum zes zalen aan de luchtoorlog in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Friesland lag in de frontlinie van de luchtoorlog, mede door de aanwezigheid van een Duitse vliegbasis in Leeuwarden.

De tentoonstelling is nog tot en met 27 juli te zien in geeft een inzicht in de persoonlijke verhalen van zowel bemanning en burgers. Deze educatieve ervaring helpt kinderen de historische impact van oorlog te begrijpen en herdenken.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid