oldeberkoop

fries museum op paad
vrijdag 1 november 2024
oldeberkoop

oldeberkoop

vrijdag 1 november 2024

Op vrijdag 1 november 2024 is het Fries Museum vanaf 13.00u te gast in Oldeberkoop! In samenwerking met textielinstituut Hawar presenteert het museum een feestelijk programma voor jong en oud over duurzaam omgaan met textiel. Bewonder twee originele stoplappen uit ca. 1760 en 1900, schuif aan bij een van de workshops of ontdek meer over de geschiedenis van textielreparatie bij het gezellige avondprogramma waar specialisten Eveline Holsappel (conservator toegepaste kunst en textiel bij het Fries Museum) en Floor de Bruijn (textielinstituut Hawar) meer vertellen over textielreparatie door de eeuwen heen en de terugkeer van oude technieken in moderne kleding.

Datum: vrijdag 1 november 2024
Tijd: 13.00 - 21.00u
Locatie: Textielinstituut Hawar (Oosterwoldseweg 33, 8421RR Oldeberkoop) en MFA Oldeberkoop (Willinge Prinsstraat 24, 8421 PE Oldeberkoop)
Aanmelden is niet nodig, kom gerust langs!

Voorafgaande aan het programma van Fries Museum op Paad, organiseert Hawar een workshop 'Modern Stoppen voor volwassenen'. De workshop is van 10.00 tot 13.00. Reserveer een kaartje of kijk voor meer informatie op de website van Hawar.

programma

Van 13.00 tot 21.00u is het Fries Museum te gast in Oldeberkoop met de Fries Museum op Paad-bus. Bewonder de originele stoplap in Textielcentrum Hawar, én ontdek bij de bus welke andere 'stukjes van jou' het museum bewaart. Ook kun je tot 17.00u in Hawar de tentoonstelling Ode aan mijn Moeder bezoeken.

15.00 - 17.00u Workshop ‘kleren en knuffels repareren’ voor kinderen
Heb jij een gat in je sok? Waarom nieuwe sokken kopen als je ze ook kunt repareren! In deze workshop gaan kinderen aan de slag met het repareren van hun eigen kleren en knuffels. Want het repareren van je kledingstukken is beter voor het milieu, je portemonnee, en het is ook nog eens hartstikke leuk. Dus neem je sokken met gaten mee en kom langs!
Locatie: Hawar, Oosterwoldseweg 33, 8421 RR Oldeberkoop 

17.00 - 19.00u Pauze

19.00 - 21.00u Bijzondere verhalen
Meer weten over de stoplap, de geschiedenis van textielreparatie en de geschiedenis van Oldeberkoop? Ontdek er alles over tijdens de verhalenavond. Eveline Holsappel, conservator toegepaste kunst en textiel bij het Fries Museum, gaat in op de geschiedenis van stoplappen en het herstellen van kleding en textiel aan de hand van voorbeelden uit de collectie van het Fries Museum. Daarna vertelt Floor de Bruijn van Hawar meer over de geschiedenis van de huishoudschool in Oldeberkoop. Ook gaat ze in op hoe verschillende oude technieken terugkomen in moderne kleding. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook is er een tafel met allerlei stofjes en garens zodat je zelf even kunt proberen wat het is om met naald en draad te repareren! Het avondprogramma wordt georganiseerd door het Fries Museum, Hawar en het dorpsarchief van Oldeberkoop.
Locatie: MFA Oldeberkoop, Willinge Prinsstraat 24, 8421 PE Oldeberkoop

Fries Museum, Leeuwarden | Collectie Koninklijk Fries Genootschap
Fries Museum, Leeuwarden | Collectie Koninklijk Fries Genootschap
Stoplap
Stoplap

duurzaamheid in textiel: stof tot nadenken

Duurzaam omgaan met textiel is een actueel thema. Tweedehands kleding is populairder dan ooit en vintagewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Kledingstukken met een gaatje wordt steeds vaker hersteld in plaats van weggegooid. Vroeger was het herstellen van kleding pure noodzaak. Textiel was duur en het repareren ervan was een belangrijke vaardigheid voor veel vrouwen. Scheuren, gaten en slijtplekken werden vakkundig, zo onzichtbaar mogelijk hersteld. Maar hoe zit het vandaag de dag met het repareren van textiel? Wat zijn de verschillen met vroeger? En zijn er ook overeenkomsten? In het Friese dorp Oldeberkoop stond vroeger een huishoudschool waar vaardigheden als textielreparatie uitgebreid behandeld werden. Tegenwoordig bestaat de huishoudschool niet meer en worden dit soort technieken minder aangeleerd.

de stoplap

Op een stoplap leerde men gaten en beschadigingen in textiel te stoppen en repareren. Stoplappen raakten vanaf het einde van de zeventiende eeuw in zwang. Er bestaan verschillende technieken, waarbij de moeilijkheid langzaam werd opgevoerd naarmate de leeftijd en ervaring van de meisjes vorderde. Een vakkundig gemaakte stoplap was belangrijk voor je toekomst, als huisvrouw of eventueel om later zelfstandig geld te verdienen als linnenstopster. Voordat meisjes leerden hoe ze moesten stoppen, kregen ze les in wat weefsels en bindingen zijn. Uit geborduurde data op stoplappen kan men aannemen dat er ongeveer een heel jaar aan een stoplap werd gewerkt met enkele uren handwerk per week. In Oldeberkoop zijn twee originele stoplappen te bewonderen.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid