seisbierrum

fries museum op paad
vrijdag 22 november
seisbierrum

seisbierrum

vrijdag 22 november: met het bijzondere verhaal van verzetsman folkert bergsma

Op vrijdag 22 november is het Fries Museum vanaf 15.00u te gast in Seisbierrum. Met een programma voor jong en oud staan we stil bij het bijzondere verhaal van Folkert Bergsma. Folkert dook tijdens de Tweede Wereldoorlog onder in Seisbierrum en werd daar onderdeel van het verzet in de lokale 'Knokploeg'. Op twintigjarige leeftijd wordt hij opgepakt en doodgeschoten door een vuurpeloton. 

In de oude school, aan de Adelenstrjitte 6, zijn dan de originele haarlok, kledingstukken en afscheidsbrieven van Folkert Bergsma te zien. Families met kinderen kunnen overdag tot 17.00u aanschuiven bij een familieworkshop en 'geheime bewaardoosjes' maken. 's Avonds vanaf 19.30u vertelt expert Marre Sloots van het Fries Verzetsmuseum meer over het bijzondere verhaal van Folkert Bergsma en over de Knokploeg van Seisbierrum. Ook zijn er de hele dag verschillende andere voorwerpen te bekijken in de museumbus, waaronder een origineel schilderij van Piet Mondriaan.

Datum: vrijdag 22 november
Tijd: 15.00 tot 21.00u
Locatie: De Oude School (Adelenstrjitte 6)

Het Fries Museum nodigt je van harte om hierbij aanwezig te zijn. Kom ook langs!

over folkert bergsma

In mei 1943 vertrekt de 19-jarige Folkert Bergsma naar Fryslân om onder te duiken. De bezetter is op zoek naar Folkert omdat de Delftse student weigerde een loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Folkert duikt onder in Seisbierrum, in het gezin van Filippus Bakker. Folkert wordt hier verliefd, maakt vrienden en sluit zich uiteindelijk aan bij een verzetsgroep, die de boerderij Liauckema State als basis heeft. Deze 'Knokploeg' (KP) pleegt verschillende overvallen en aanslagen, maar in november 1943 gaat het mis. De ploeg wordt verraden. Vijf leden overleven de oorlog niet. De dan twintigjarige Folkert is een van die vijf, ook al heeft hij niet meegedaan aan acties waarbij bloed vloeide. Op 16 februari 1944 wordt hij met enkele anderen voor een vuurpeloton gezet en doodgeschoten. Vlak voor zijn dood schrijft hij een afscheidsbrief naar zijn geliefde Rie, én naar zijn familie vanuit zijn cel in Amsterdam.

Na de oorlog wordt het lichaam van Folkert verplaatst naar de erebegraafplaats in Bloemendaal. Aan de hand van een haarlok en stukjes van zijn kleding wordt het lichaam van Folkert geïdentificeerd door Rie en zijn vader. Ook zijn er diverse afscheidsbrieven en andere documenten van de Knokploeg uit Sexbierum bewaard gebleven. 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid