maak kennis

met fryslân en de friezen
te zien tot 31 december 2027
maak kennis

ferhaal fan fryslan

maak kennis met friesland en de friezen

Ferhaal fan Fryslân op de eerste verdieping is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet?

 
Zaalfoto Ferhaal fan Fryslân
Zaalfoto Ferhaal fan Fryslân

Aan de hand van ruim honderd ‘nijsgjirrige’ objecten ontdek je hoe Friesland door mensen is gemaakt, wat Fries is en wat misschien wel helemaal niet. Prikkelende verhalen die laten zien dat Friesland veel meer is dan het skûtsjesilen, de Elfstedentocht en uitgestrekte weilanden vol zwartbont vee. De verhalen werken als een caleidoscoop. Je ziet en ontdekt allemaal iets anders. Net zoals iedereen een eigen beeld heeft van Friesland, de meest eigenzinnige provincie van Nederland. Een must-see voor Friezen, toeristen en iedereen met een Friese achteroom: ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum!

 
Zaalfoto Ferhaal fan Fryslân
Zaalfoto Ferhaal fan Fryslân
Snelle Jelle
Snelle Jelle

mythe

De tentoonstelling laat zien hoe het Friesland van nu door mensen is gemaakt. Zo wordt aan de hand van een memoriebord uit 1752 de mythe van de zwartbonte Friese koe onthuld, terwijl het poppenhuis van de kleine jonkvrouw Clara van Sminia verhaalt van de teloorgang van de staten en stinzen. En hoe is het imago van Friesland en de Friezen eigenlijk ontstaan? Het wordt in ieder geval volop uitgebuit in de reclamecampagne voor ‘Snelle Jelle’. Op de wanden geprojecteerde dichtregels laten zien hoe Friesland in de loop van de tijd door dichters is beschreven.

 

frieslandgevoel

Bureau Opera Amsterdam tekende voor een eigentijdse vormgeving waarin beeld en geluid een belangrijke rol spelen. De bezoeker wordt ondergedompeld in Friesland en bevindt zich midden in de wereld waarin alle verhalen van de tentoonstelling zich afspelen. Op de wanden strekken het Friese landschap en de Friese luchten zich eindeloos uit. Roelof&Lars bereisden de hele provincie en creëerden het grootste fotopanorama van Nederland. Een soundscape van Studio Louter draagt bij aan het Frieslandgevoel. Een verhalenboek en een doeboek laten jong en oud samen het verhaal van Friesland ontdekken.

 

wisselpresentaties

Rondom de grote zaal gaat een tiental kleinere wisselende presentaties dieper in op Friese thema’s. De looptijd van de kleine presentaties wisselt, er is altijd iets nieuws en actueels te zien.

 
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid