breien!
de kunst van het breien
17 oktober 2015 t/m 28 augustus 2016
breien!

breien!

de kunst van het breien

Ontdek de kunst van het breien! Je stapte de tentoonstelling binnen en liet je onderdompelen in een sprookjeswereld die bol stond van het breiwerk. Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design. Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toonden hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars lieten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt. Kreeg je bij het zien van al dat breiwerk jeukende handen? Dan kon je gezellig een naaldje meebreien in de tentoonstelling. Breien! was te zien tot en met 28 augustus 2016. 

NRC Handelsblad vergeleek Breien! met de tentoonstelling Insteken, omslaan, ... in de Kunsthal in Rotterdam. "Sprankelender, verrassender en eigener is het deels als een sprookjesbos vormgegeven breien!, in het Fries Museum in Leeuwarden."

Bregje Lampe schreef in de Volkskrant: "Het Fries Museum is erin geslaagd een stoffig uitgangspunt als breien te vertalen naar een originele tentoonstelling... In de grote zaal is ontwerper Meulendijks helemaal losgegaan: die is vormgegeven als een sprookjesbos... De trui van Sarah Lund en een wolf van mensenhaar, het Fries Museum laat zien dat breien behoorlijk hot is."

trailer

Werkte je graag lekker mindful aan een sjaal of was je juist een wildbreier? Geroutineerd in de techniek, beginner of er nog niet aan toegekomen om de breipennen op te pakken? Hoe dan ook,Breien! liet je versteld staan over de veelzijdigheid van het ambacht. De bijzondere textielcollectie van het Fries Museum vormde de basis voor de tentoonstelling. Daarnaast haalde het museum een aantal spectaculaire bruiklenen naar Leeuwarden. 

te zien

Een volledig gebreide ruimte, de geschiedenis van het breien verbeeld in kijkkastjes en een sprookjeswereld met een eclectische mix van breikunst en bijzondere installaties: elke zaal was een nieuwe verrassing. De tentoonstelling dompelde je onder in de wondere wereld van het breien. Soms zelfs letterlijk, want in ‘City of Stitches’ van de Deense kunstenares Isabel Berglund, werd je onderdeel van een volledig handgebreide ruimte. Je kon ingebreide kledingstukken aantrekken en opgaan in het werk. Twaalf kijkkasten gaven je een inkijkje in de geschiedenis van het breien. Elk kastje toonde een belangrijk collectiestuk in een gebreide historische setting. Zo werd een maliënhandschoen (een ‘gebreide’ ijzeren handschoen behorend bij een harnas) gepresenteerd in een landschap van gebreide bomen met een middeleeuws kasteel. En stond de oudste breischede (een hulpmiddel om sneller te breien) van professioneel houtsnijwerk uit 1588, in een kousenwinkel. Ook liet de tentoonstelling zien dat breien met de tijd meebeweegt. Patronen ontwikkelen en typeren stijlen en groepen mensen. Denk bijvoorbeeld aan Noorse wollen handschoenen en nostalgische visserstruien. De media spelen hierin ook een belangrijke rol: Herinner je de ‘Starsky & Hutch-vesten’? En hoe er een paar jaar geleden een hype ontstond rond de truien van Sarah Lund uit de serie ‘The Killing’?

In de grootste zaal van de tentoonstelling kwam alles samen: historisch breiwerk, moderne breikunst en het allernieuwste design. Topstukken uit de collectie waren verfijnde kralentasjes en gouden Friese oorijzers met floddermutsen van ragfijn Fries kantbreiwerk. Maar ook 18de-eeuwse mitaines; vingerloze handschoenen om de armen blank te houden. Nu opnieuw mode, doordat je hiermee in de winter makkelijk je smartphone kunt bedienen. Het historische werd afgewisseld met verrassende en eigentijdse bruiklenen. Waar de blije, mysterieuze breisels van de Londense kunstenares Zoë Landau Konson je direct lieten glimlachen, moest je bij de sprookjesachtige werken van Chrystl Rijkeboer even wennen aan het gebruikte materiaal: mensenhaar. Daarnaast zag je de bekende gebreide designpoefen van Christien Meindertsma, de kleurrijke swants 
(broeken gemaakt van truien - sweater pants) van Stephen West en fashionitems van Nederlands hipste modeontwerper Bas Kosters.

breien!
breien!

vrolijk

Studio La Meul bedacht voor Breien! een fris, vrolijk en sprookjesachtig tentoonstellingsontwerp. Collectiestukken werden op originele wijze gepresenteerd in kijkkasten, op etalagepoppen met dierenhoofden en op volledige dier- en natuurfiguren. Je keek je ogen uit: floddermutsen op hoofden van ganzen, visserstruien op een buste van een hert, een struik van Noorse handschoenen en een boom die volhangt met kralentasjes. Het kon bijna niet anders dat je bij het zien van al dat breigoed ook wilde voelen. Daarom was er een speciale voelroute aangebracht in de tentoonstelling. En de tekstbordjes waren natuurlijk geïnspireerd op waslabels!

meedoen

Tijdens de tentoonstelling werd er elke dag gebreid in het Fries Museum. Er was een breiplaats waar iedereen kon breien. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zaten er zelfs ‘museumbreiers’ klaar. Je kon ze vragen om tips en trucs en samen met ze breien. Bovendien organiseerde het museum een breiwedstrijd, breicursussen, een breicafé en meer.

schoolgroepen

Uiteraard hadden we voor leerlingen ook brei-plezier in petto. Lees meer over ons onderwijsprogramma
Alle kinderen van groep 5 en 6 van het primair onderwijs uit Leeuwarden breiden in het kader van het kunstmenuprogramma mee aan een bijzonder lichtkunstwerk, gemaakt van LAPPIONS. Elke klas maakte van vele kleine lapjes een lap en dat werd een lappion. Het lichtkunstwerk groeide steeds verder aan en was tot en met de voorjaarsvakantie van 2016 te zien in het museum. 

Breien! werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan FondsFonds 21VSBfondsStichting Woudsend Anno 1816 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. De participatieruimte en het activiteitenprogramma werden mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het kunstmenuprogramma breien in de klas was mogelijk gemaakt door conceptontwikkelaar Crafts Council Nederland, met inzet van vele breiwilligers van Vrouwen van Nu Fryslan en studenten van D'Drive.

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid