borduren in de mode
5 juni t/m 18 juli 2021
borduren in de mode

haute bordure

5 juni t/m 18 juli 2021

Haute Bordure is afgelopen, de hele tentoonstelling is ook online te bekijken.

Kom naar het Fries Museum en ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen; jong en oud, man en vrouw! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

In de tentoonstelling ontdek je de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels, maar ook het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Bovendien markeert fijn, wit borduurwerk belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. Maar bovenal vormt borduurwerk een belangrijk onderdeel van de laatste mode waar men al eeuwenlang mee gezien wil worden.

Kamerjas, ca. 1880
Kamerjas, ca. 1880
Karim Adduchi, Mosaic dress, 2019
Karim Adduchi, Mosaic dress, 2019
Viktor & Rolf, Dots (detail), 1997-1998
Viktor & Rolf, Dots (detail), 1997-1998
Jas van ambtskostuum van Ridderschap van de provincie Friesland (detail), 1826-1849
Jas van ambtskostuum van Ridderschap van de provincie Friesland (detail), 1826-1849

zien en gezien worden
Anno 2020 pronken rappers op Instagram met Gucci spijkerjasjes met kleurrijke patches. Op Prinsjesdag steelt Hare Majesteit Koningin Máxima de show in een elegante japon met kralenborduursels. En op de catwalk tonen hedendaagse ontwerpers de meest imposante creaties waar een heel team soms weken aan borduurt. Borduren is populair! Maar de trend is niet nieuw. Je outfit decoreren, een statement maken met je kleding, kent een lange traditie. Je uitdossen in geborduurde mode was lange tijd alleen aan de elite voorbehouden: het arbeidsintensieve vakmanschap en het gebruik van luxe materialen maakten borduurwerk een kostbaar statussymbool. Door toenemende welvaart konden ook 17de eeuwse burgers zich in rijkversierde kleding steken. Professionele borduurwerkers bogen zich over complexe stiksels en ontwikkelden een enorme variatie aan steken en technieken. Hun creaties vonden een weg in het Nederlandse modebeeld en gaven de drager een unieke manier om zich te onderscheiden.

trailer: haute bordure, video door Sije Kingma
Claes Iversen, Strapless grey interlock eveningdress, 2014
Claes Iversen, Strapless grey interlock eveningdress, 2014
Tipdoeken, 18de en 19de eeuw
Tipdoeken, 18de en 19de eeuw

mix van historisch en modern
In de tentoonstelling wordt de unieke eigen collectie verrijkt met vele historische en eigentijdse stukken van Rijksmuseum Amsterdam (Amsterdam), Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (Den Haag), Amsterdam Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Groninger Museum (Groningen), Kunstmuseum Den Haag (Den Haag), Zeeuws Museum (Middelburg), Zuiderzeemuseum (Enkhuizen), Museum Rotterdam (Rotterdam) en diverse hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf, Karim Adduchi en Claes Iversen. Het tentoonstellingsontwerp is in handen van Paul Toornend en de grafische vormgeving wordt verzorgd door Michaël Snitker.

zelf aan de slag
Enthousiast geworden? Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd. Zo kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Er ontstaat een gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje kan bijdragen. Daarnaast kun je een van de masterclasses van Crafts Council Nederland volgen, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. In de museumwinkel zijn bovendien alle benodigdheden te vinden om zelf aan de slag te gaan.

Twee mannenvesten, 1780-1800
Twee mannenvesten, 1780-1800
Dylan Westerweel, tweedelig pak, 2019
Dylan Westerweel, tweedelig pak, 2019
Zyanya Keizer, Optical dress, 2017
Zyanya Keizer, Optical dress, 2017
Jas van ambtskostuum van Ridderschap van de provincie Friesland, 1826-1849
Jas van ambtskostuum van Ridderschap van de provincie Friesland, 1826-1849

De tentoonstelling Haute Bordure wordt mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Margarethe Petronella FondsVSBfonds en Fonds 21. Enkele langdurige bruiklenen zijn afkomstig uit de collecties van de Ottema-Kingma Stichting en het Koninklijk Fries Genootschap. Enkele van de getoonde stukken zijn gerestaureerd met steun van Wassenbergh-Clarijs Fontein Stichting.

Het Fries Museum maakt deel uit van het samenwerkingsnetwerk van Modemuze. De samenwerking tussen partijen richt zich op kennisuitwisseling via modemuze.nl en het ter beschikking stellen van sieraden-, mode-, kostuum- en streekdrachtcollecties in Nederland en België.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de BankGiro Loterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid