Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Ja, ik wil! is tot en met 16 februari 2025 te zien in Leeuwarden.
wu zetian (●●●●● - nrc)
te zien t/m 25 mei 2025 in het princessehof
dagje weg in leeuwarden
ontdek de hotelarrangementen
In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.
rondleidingen
sluit iedere zondag aan, of boek een privérondleiding
online tour
bekijk de tentoonstelling online
queer tours
14 februari
'Ja, ik wil! is een vermakelijke en leerzame tentoonstelling die ook interessant is voor mensen die niet zo veel met trouwen hebben. ★★★★' – Volkskrant
‘De jurken komen tot leven. (...) Dat er jurken te zien zijn van bekende Nederlanders als Anouk en Koningin Máxima geeft de tentoonstelling extra jeu.’ – NRC
'Van de bruidsjurk van Máxima tot een Zeeman-koopje: wie inspiratie zoekt voor ‘dé dag’, moet in het Fries Museum zijn.' – Trouw
'De jurken zijn tentoongesteld in prachtige vitrines en de korte verhalen die erbij te lezen zijn, maken dat je de jurk met andere ogen gaat bekijken. Het geheel geeft ook een mooi tijdsbeeld.' – Reformatorisch Dagblad
Topstuk: trouwjurk van Koningin Máxima
Een van de topstukken uit de tentoonstelling is de trouwjurk van Koningin Máxima, waarin ze op 2 februari 2002 het jawoord gaf aan (toen) prins Willem-Alexander. Het Italiaanse modehuis Valentino creëerde voor de prinses een ivoorkleurige mikadozijden jurk met lange mouwen, een opstaande hals en een vijf meter lange sleep.
Online tour
De tentoonstelling is sinds vorige week ook online te bezoeken via jaikwil.friesmuseum.nl vanaf een pc, tablet of smartphone. In een online omgeving is de gehele tentoonstelling te bekijken dankzij foto’s van Ruben van Vliet. Online bezoekers kunnen verder alle tentoonstellingsteksten lezen, filmmateriaal bekijken, een quiz volgen en hun eigen trouwjurk samenstellen. Op deze manier kunnen bezoekers zich te allen tijde door Ja, ik wil! laten inspireren, ook wanneer de tentoonstelling voorbij is of zij het museum niet fysiek kunnen bezoeken.
rijk geïllustreerde publicatie
nu te koop in de museumwinkel en de webshop
lezing josine droogendijk
1 februari 2025
Trouwjurken passen in de hal
Omarm de bruid in jezelf met een scala aan geüpcyclede vintage bruidsjurken! Speciaal voor de tentoonstelling upcycleden fashionstudenten van drie noordelijke mbo-opleidingen ruim veertig trouwjurken. Daarnaast maakten ze de jurken passend voor zoveel mogelijk mensen: de achterkant is half of helemaal open en voorzien van strikken over andere sluitingen. Wil je weten wie jouw favoriete jurk maakte? Kijk dan op het label. De museumhal is altijd vrij toegankelijk, dus kom vooral spontaan binnen om te passen! Met dank aan de studenten en docenten van Alfa-college Groningen, Deltion College Zwolle, Firda Leeuwarden en Gonnie van Veen en Astrid Lourens van Kostuum Centrale Assen.
Wat is daarop uw antwoord?
Benieuwd welke jurk bij je past? Volg dan de quiz in de tentoonstelling door de QR-codes in de ringdoosjes te scannen. Elk doosje doosje stelt je een vraag, gebaseerd op de jurken uit die zaal. Aan het eind ontvang je de uitslag, die je precies vertelt welke type bruid je bent én welke trouwjurk bij jou zou passen! Geschikt voor alle aanstaande bruiden, ooit-bruiden of nooit-bruiden.
Bruiklenen
Naast jurken uit eigen collectie, zijn in de tentoonstelling bijzondere trouwjurken te zien van Kunstmuseum Den Haag, Huis Van Gijn, Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Nederlands Openlucht Museum, bruidsmodezaak Koonings The Wedding Palace, diverse ontwerpers en privécollecties.
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin nog dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de trouwjurk in Nederland. Het voorwoord is geschreven door voormalig stijlredacteur bij de Volkskrant Cécile Narinx. Het boek is nu te koop in de museumwinkel en webshop van het Fries Museum. Tip: word Vriend van het museum en ontvang het boek gratis!
nos
lees het artikel
shownieuws
kijk hier het item terug
tijd voor max
kijk de aflevering terug
blauw bloed
kijk terug
volkskrant
'vermakelijke en leerzame tentoonstelling' ★★★★
pers
Jurk: Tess van Zalinge (Pearl, 2019), foto: Team Peter Stigter.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds, Cultuurfonds op naam van het Joes Meester Fonds en het Margarethe Petronella Fonds, Leeuwarder Ondernemers Fonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.