blog

hanne hagenaars
other.worldly
blog

the greatest unread novel in the english language

hanne hagenaars

‘The greatest unread novel in the English language’, zo noemde de schrijver Philip Hoare het boek Moby Dick van Herman Melville, en gaat dan verder:

‘Ik ben de tel kwijt geraakt van het aantal keren dat ik de ogen glazig zag worden wanneer ik mensen vroeg of ze de Moby Dick al hadden veroverd. Het is de Mount Everest in de literatuur: reusachtig en schijnbaar ondoenlijk, de besneeuwde top even ongrijpbaar als de staart van de grote witte walvis zelf.’ 

Philip Hoare for Moby Dick
Philip Hoare for Moby Dick

Ja, het boek Moby Dick is geen pageturner die je direct van A to Z uitleest, maar wel een boek dat je niet meer loslaat als je eenmaal in de ban bent van de prachtige zinnen, de buitenissige personages en de demonische jacht op de witte walvis. Het is een boek als een explosie.  

Philip Hoare helpt ons graag een handje bij deze ‘verovering’, zo lanceerde hij de Moby Dick Big Read waarbij ieder hoofdstuk door een andere stem wordt voorgelezen, en hoofdstuk één Loomings (Wat er opdoemt) horen we in de prachtige dictie van niemand minder dan Tilda Swinton.         

http://www.mobydickbigread.com

4950
4950

Philip Hoare is gek op walvissen en dat is best verwonderlijk als je bedenkt dat hij als kind doodsbang was voor water en zwemmen. Toch werd de walvis zijn lievelingsdier en als schrijver deed hij vijf jaar lang onderzoek naar deze fabelachtige dieren. Het resultaat van zijn obsessie was het boek Leviathan or, The Whale.

550x832
550x832

Het boek heeft hetzelfde motto als te vinden is op de titelpagina van de eerste Engelse uitgave van Moby Dick.

Daar slaapt of zwemt 

Leviatan, het grootste wat er leeft, 

Over de diepte uitgestrekt als kaap 

Of drijvend land, en met zijn kieuwen zuigt hij 

Een zee in, met zijn romp weer uitgespoten.

(vertaling Barber van de Pol) 

Leviathan is trouwens een mythisch monsterachtig waterdier uit de Bijbel en de naam wordt gebruikt voor elk dier van monsterachtig afmetingen.

Het boek Moby Dick had zich geen betere supporter kunnen wensen dan Hoare: in deze tekst in The Guardian geeft hij bijvoorbeeld zes redenen waarom Moby Dick nog steeds onmiskenbaar relevant is in deze tijd:

https://www.theguardian.com/books/2019/jul/30/subversive-queer-and-terrifyingly-relevant-six-reasons-why-moby-dick-is-the-novel-for-our-times

3872
3872

Hij maakte ook nog een film over zijn hardnekkige passie voor de walvis die te bekijken is via deze link: 

http://www.philiphoare.co.uk/the-hunt-for-moby-dick/

En dan, ja het houdt niet op, volgde nog het boek The Whale: In Search of the Giants of the Sea, in 2011: een boek vol informatie, illustraties en foto’s 

‘I have written a wicked book’, zei Herman Melville toen zijn boek gepubliceerd werd in 1851, ‘and I feel as spotless as the lamb’.

Ja, een van een zekere gekte kun je bij Philip Hoare ook wel spreken. Maar wat zouden we veel missen zonder deze getalenteerde dwazen.

http://mappalibri.be/recensie_popup.php?recensieid=6110

volgende blog

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid