bruidsgebakjes

ja, ik wil!
firda
bruidsgebakjes

patisseriestudenten firda maken bruidsgebakjes, geïnspireerd door ja, ik wil!

te koop bij museumcafé thús

11 oktober 2024

Speciaal voor de trouwjurkententoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum ontwikkelden studenten van de patisserieopleiding van Firda verschillende bruidsgebakjes. Op dinsdag 15 oktober vanaf 14.30 uur zijn de taartjes – genaamd ‘Isabella’, ‘Geeta’, ‘Máxima’, ‘Hafida’ en ‘Nikkie’, geïnspireerd door vijf bruiden uit de tentoonstelling – in museumcafé Thus te koop. Enkele taartjes kunnen ook later tijdens de looptijd van de tentoonstelling nog besteld worden.

De studenten van Firda kregen de opdracht om vijf trouwjurken te vertalen naar een bruidsgebakje. Het gaat om het trouwkostuum van Isabella Stinstra (1782), de Surinaams-Hindoestaans sari van Geeta Pantjoe (1978), de trouwjurk van Koningin Máxima (2002), de traditionele Marokkaanse japon van Hafida Abahai-Almarini (2018) en de door Viktor&Rolf ontworpen trouwjurk van Nikkie de Jager alias NikkieTutorials (2022).

van dúmkes tot duindoorn
De oudste jurk uit de tentoonstelling, van de Friese bruid Isabella Stinstra, kent een wijduitstaande robe. Zodoende maakten Leanne en Selma een breed gebakje met Friese smaken. Ze verwerken onder andere een biscuit van dúmkes in hun ‘Isabella’, met een frisse compote van cranberry, een cremeux van koffie en een roos van eetbaar papier, gebaseerd op de bloemen uit de trouwjurk. Wie zin heeft in een verrassende combinatie van mango, chocola, kardemom en saffraan, kan zijn tanden zetten in een ‘Geeta’, bedacht door Marije en Annemee. Liever glutenvrij? Dan is er de ‘Máxima’ van Sven en Robin, met chocolamousse, ananas (het lievelingsfruit van de Koningin) én natuurlijk een kroontje op het geheel. Voor de liefhebber van een friszoet taartje is er de ‘Hafida’, met een romige mousse en heerlijke citroen, ontwikkeld door Ruben en Lars. Tot slot maakten Lieve, Jesse en Jildou de ‘Nikkie’: een gebakje met slofbodem, met daarop een gel van duindoorn, een bavarois van framboos, een crème met rozenwater en een chocolaatje bovenop om het af te maken. De ‘Nikkie’ en ‘Máxima’ zijn ook nog verkrijgbaar op de taartjesdinsdagen 22 oktober, 12 november en 19 november, zolang de voorraad strekt.

Studenten met hun taartje Máxima, foto: Aron Weidenaar
Studenten met hun taartje Máxima, foto: Aron Weidenaar
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet
Studenten met hun taartje Nikkie, foto: Aron Weidenaar
Studenten met hun taartje Nikkie, foto: Aron Weidenaar
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet
Studenten met hun taartje Geeta, foto: Aron Weidenaar
Studenten met hun taartje Geeta, foto: Aron Weidenaar
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet
Studenten met hun taartje Hafida, foto: Aron Weidenaar
Studenten met hun taartje Hafida, foto: Aron Weidenaar
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet
Studenten met hun taartje Isabella, foto: Aron Weidenaar
Studenten met hun taartje Isabella, foto: Aron Weidenaar
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet

over ja, ik wil!
In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot interactief atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat. Ook kun je in de tentoonstelling de quiz Wat is daarop uw antwoord? doen door de ringdoosjes te scannen, om erachter te komen welke bruidstype je bent en welke trouwjurk het beste bij je zou passen. In de museumhal zijn upcycled trouwjurken te passen, kundig vermaakt door modestudenten van Firda (Leeuwarden), het Alfa-college (Groningen) en Deltion College (Zwolle). Wie geen zin heeft om zich te verkleden kan ook nog terecht bij de digitale passpiegel.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds, Cultuurfonds op naam van het Joes Meester Fonds en het Margarethe Petronella Fonds, Leeuwarder Ondernemers Fonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis. 
 
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid