over ja, ik wil!
In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot interactief atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat. Ook kun je in de tentoonstelling de quiz Wat is daarop uw antwoord? doen door de ringdoosjes te scannen, om erachter te komen welke bruidstype je bent en welke trouwjurk het beste bij je zou passen. In de museumhal zijn upcycled trouwjurken te passen, kundig vermaakt door modestudenten van Firda (Leeuwarden), het Alfa-college (Groningen) en Deltion College (Zwolle). Wie geen zin heeft om zich te verkleden kan ook nog terecht bij de digitale passpiegel.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds, Cultuurfonds op naam van het Joes Meester Fonds en het Margarethe Petronella Fonds, Leeuwarder Ondernemers Fonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.