dolph kessler

topografische observaties
1 juli t/m 8 oktober 2017
dolph kessler

dolph kessler

topografische observaties

Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) reist de hele wereld over en fotografeert in een traditie die met ‘New Topographics’ wordt aangeduid. Hij is gefascineerd door landschappen waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is. Van een moderne Duitse havenstad aan de Noordzeekust tot een verlaten recreatieplek aan het IJsselmeer. Steeds is hij op zoek naar de unieke alledaagsheid van deze plaatsen. Daarnaast trekt ongerepte natuur zijn aandacht, zoals een besneeuwde heuvelrand of de dynamiek van een waterval. Met drie fotoseries en twee video’s toont Dolph Kessler de plekken die hij de afgelopen tien jaar bezocht.

2
2

noordzee

Foto’s van Kesslers reis rond de Noordzee laten zien hoe mensen die aan dezelfde zee wonen op andere wijze met het water leven. De Nederlandse en Belgische kusten worden gekenmerkt door stranden met zonaanbidders, in Duitsland vond Kessler rotsachtige industriegebieden, In Denemarken vissersboten en aan de Schotse kust fotografeerde hij verlaten gebouwen. Iedereen gebruikt het landschap op een andere manier.

ongerepte natuur

In de tweede serie foto’s in de tentoonstelling ontbreekt ieder spoor van mensen. Hier documenteert Kessler de natuur zelf, het water, de sneeuw of het dicht bebladerde woud met een scherp oog voor de structuren die hij in de natuur aantreft. Bovendien kun je aan de foto’s nauwelijks zien waar ze gemaakt zijn. In deze selectie gaat het om ogenschijnlijk willekeurige uitsneden van de natuur en de fascinerende structuren die daarin te zien zijn. Door te focussen op het detail is de essentie van het geheel beter te begrijpen. 

1
1

friesland, het kleinste land op aarde

Kessler reist voor zijn foto’s de hele wereld rond, maar haalt ook inspiratie uit zijn eigen leefomgeving. De derde fotoserie: Friesland, het kleinste land op aarde is het resultaat van een jarenlange roadtrip. Kesslers foto’s beschrijven uiteenlopende onderwerpen. Zij laten zien hoe hij naar zijn eigen omgeving kijkt als een kleinschalig geografisch ecosysteem. Dolph Kessler heeft van de foto’s over deze roadtrip een fotoboek gemaakt. Dit boek, Friesland, het kleinste land op aarde, wordt vanaf 1 juli in de museumwinkel verkocht.

ervaringen van het landschap

Ook door middel van films toont Kessler zijn ervaringen met het landschap. De films die getoond worden zijn gemaakt vanaf een boot in Polynesie en vanaf de oever van Disko Bay in Groenland. Kessler benadert film op eenzelfde manier als fotografie: de camera gefixeerd op een plek en de omgeving het werk laten doen.

dolph kessler

Dolph Kessler studeerde stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begon als planoloog en als wethouder van Leeuwarden. In 2003 startte hij zijn studie aan de Fotoacademie Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde met zijn fotoserie Art Fairs. De afgelopen jaren reisde Kessler de wereld af op zoek naar bijzondere landschappen en eigenzinnige plekken.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid